Ako ste ikada tražili desert koji će zadovoljiti i ljubitelje čokolade i one koji ne mogu bez sladoleda, onda je to sigurno – brownie sa sladoledom.

Ovaj klasik modernih restoranskih menija jednako dobro funkcioniše i u kućnoj varijanti, a njegova priprema je jednostavnija nego što se čini.
Sastojci:
Za brownie:
200 g tamne čokolade (min. 60% kakaa)
150 g maslaca
200 g smeđeg šećera
2 jaja
1 kašičica ekstrakta vanilije
100 g brašna
2 kašike kakaa u prahu
Prstohvat soli
Po želji: 50 g krupno sjeckanih oraha ili lješnjaka
Za serviranje:
Kugla sladoleda (vanilija, karamela ili po želji)
Čokoladni ili karamela preliv
Svježe jagode ili maline (opcionalno)
Listići mente za dekoraciju
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C i obloži manji pleh papirom za pečenje (oko 20x20 cm). U šerpi ili na pari otopite čokoladu i maslac dok ne dobijete glatku smjesu. Maknite s vatre i ostavi da se malo ohladi.
U posebnoj posudi izmiksajte jaja i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte vaniliju. Dodajte otopljenu čokoladu i maslac u smjesu jaja i šećera, lagano promiješajte.
Umiješajte brašno, kakao i prstohvat soli. Ako koristite orahe ili lješnjake, dodajte ih sada.
Sipajte smjesu u pripremljeni pleh i poravnajte. Pecite 20–25 minuta – sredina treba ostati malo mekša, da browniesi budu sočni. Ohladite i izrežite na kocke.
Na topli brownie stavite kuglu sladoleda. Prelijte čokoladnim ili karamel prelivom. Dodajte nekoliko bobica voća i listić mente za svježinu i boju. Poslužite odmah, dok je kontrast između toplog kolača i hladnog sladoleda savršen.