Da bismo osigurali dnevni unos kalorija, trebalo bi pojesti otprilike 700 grama ribe, ali ne treba zaboraviti na masti koje sadrži.

Malo ko razmišlja o koristi skuše koju ona ima za organizam, dok se više cijene samo njene kvalitete ukusa. Svaki proizvod ima hemijska svojstva i na određeni način djeluje na organizam.
U hemijskom sastavu skuše ima mnogo bjelančevina i masnoća, a njih je više u ribi ulovljenoj tokom zime u sjevernijim krajevima.
Uobičajena količina masti iznosi 13 grama, što je dovoljno da se riba svrsta među masne vrste.
Bjelančevina ima u prosjeku 18 grama, a apsorbiraju se tri puta brže nego bjelančevine iz goveđeg mesa.
Skuša je niskokalorična riba. Da bismo osigurali dnevni unos kalorija, trebalo bi pojesti otprilike 700 grama ribe, ali ne treba zaboraviti na masti koje sadrži. Nezasićenih masnih kiselina u skuši ima u velikim količinama. One su dragocjeni proizvod i snažan antioksidans. Pomažu jačanju membrana ćelija neutralizacijom slobodnih elektrona.
To su radikali koji mogu probiti zidove ćelija i narušiti njihovu aktivnost. To dovodi do pojave brojnih oboljenja, uključujući i ona onkološka. Da bismo to izbjegli, važno je hraniti se odgovarajućim namirnicama.
Nije slučajno što se djeci daje riblje ulje – ono je bogato nezasićenim masnim kiselinama. Hemijski sastav skuše blagotvorno djeluje na harmoničan rast i razvoj djece te je veoma koristan za trudnice i dojilje.
Kako bi se izbjegao disbalans između rasta i razvoja unutrašnjih organa kod adolescenata, skuša treba biti prisutna u njihovom režimu ishrane.
Dragocjeni sastojci skuše su i mineralne materije. Ona sadrži kalij, fosfor, fluor, sumpor, cink, hlor i natrij. To su mikroelementi od ogromne koristi. Cijeli spektar vitamina B sadržan je u ovoj ribi. Posebno je velika koncentracija vitamina B12 i vitamina PP.
Vitamin B pomaže u sintezi DNK i učestvuje u metabolizmu masti. Redovna konzumacija skuše reguliše šećer u krvi, pomaže radu organa za varenje i jača nervni sistem. Također, doprinosi stvaranju hemoglobina i zasićenju organizma kiseonikom.
Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama, ona je izuzetno korisna za mozak, kožu i kosu.
Velika koncentracija fosfora doprinosi izgradnji brojnih fermenata koji su pokretači hemijskih reakcija u ćelijama.
Cjelokupna vitalnost organizma može se očuvati samo konzumacijom ove vrste ribe. Fosforne kiseline u skuši čine osnovu tkiva ljudskog skeleta, zbog čega je ova riba posebno korisna za djecu, ali i za odrasle, s obzirom na to da se s godinama sve češće javljaju problemi s mišićno-koštanim sistemom.