Soda bikarbona i prašak za pecivo su dva sastojka koja često zbunjuju čak i iskusne kuhare. Oba se koriste kao sredstva za dizanje tijesta, ali postoji značajna razlika u njihovom sastavu, načinu djelovanja i primjeni.

Dilema u kuhinji: Kada koristiti sodu bikarbonu, a kada prašak za pecivo tokom kuhanja?
Foto: Ilustracija | Male tajne velikih kuhara

Da biste postigli savršen rezultat u kuhinji, važno je razumjeti kada koristiti koji sastojak.

Soda bikarbona je čista hemijska supstanca poznata kao natrijev bikarbonat. Ona je snažan bazni sastojak, što znači da djeluje tako da neutralizira kiseline. Kada se kombinira sa kiselim sastojcima, poput jogurta, limunovog soka, meda ili smeđeg šećera, dolazi do hemijske reakcije koja oslobađa ugljen-dioksid. Ovi mehurići plina proširuju tijesto, čineći ga laganim i pahuljastim.

Međutim, soda bikarbona se mora koristiti pažljivo. Ako u receptu nema dovoljno kiseline da je aktivira, ona neće djelovati, a višak sode može ostaviti neugodan, metalan okus. Dakle, soda se koristi u receptima gdje su prisutni kiselinski sastojci, poput kolača s jogurtom, keksima ili brzim hljebovima.

Prašak za pecivo, s druge strane, sadrži sodu bikarbonu, ali i kiseli sastojak u obliku suhe kiseline, poput vinske kiseline. Ovaj dvostruki sastav znači da prašak za pecivo ne zahtijeva vanjski izvor kiseline za aktivaciju. Kada se pomiješa s tekućinom i zagrije, također proizvodi ugljen-dioksid, ali djeluje u dvije faze – jedan dio gasa oslobađa se odmah, dok se drugi oslobađa tokom pečenja.

Zbog ove dvostruke reakcije, prašak za pecivo se koristi u receptima gdje nema dovoljno kiselih sastojaka da aktiviraju sodu bikarbonu, poput običnih biskvita ili muffina. Također, njegova upotreba je nešto "sigurnija", jer ne zahtijeva tako precizno balansiranje kao soda bikarbona.

Iako su slični, važno je ne zamijeniti ih bez prilagođavanja recepta, jer mogu dati potpuno različite rezultate. Soda bikarbona je snažnija od praška za pecivo, pa se koristi u manjim količinama, dok je prašak za pecivo blaži i zahtijeva veće količine za isti efekat.

Kuhanje je, kao i svaka druga vještina, kombinacija nauke i umjetnosti, a razumijevanje hemijskih reakcija koje se odvijaju u pećnici ključno je za stvaranje savršenih kolača, hljeba ili peciva.

Zato sljedeći put kada se nađete pred dilemom, sjetite se ovog jednostavnog pravila – kiseline i soda, neutralni sastojci i prašak za pecivo.