Ponekad su najjednostavniji deserti oni koji ostave najjači utisak – i vizualno i ukusno.

Takva je i panna cotta, italijanski klasik od pavlake i vanilije, koji se savršeno slaže s voćem i orašastim plodovima. Ovog puta donosimo verziju s osvježavajućim kriškama zrelih breskvi i hrskavim pistacijama, uz malo meda i miris svježe mente.
Priprema je brza i jednostavna, a rezultat je desert koji izgleda kao da dolazi iz luksuznog restorana.
Sastojci za 4 porcije:
500 ml pavlake za šlag
100 ml mlijeka
80 g šećera
1 kašičica ekstrakta vanilije ili sjemenke iz mahune vanilije
6 g želatine u listićima (ili 1 kesica želatine u prahu)
Za dekoraciju:
2 zrele žute breskve, oguljene i narezane na tanke kriške
Šaka neslanih sjeckanih pistacija
Listić svježe mente
Po želji: malo meda ili sirupa od breskve
Priprema:
Želatina se najprije potapa u hladnu vodu da omekša, dok se u manjoj šerpi zagrijavaju pavlaka, mlijeko, šećer i vanilija. Kada smjesa dosegne tačku ključanja – ali ne provri – skida se s vatre i dodaje se ocijeđena želatina. Miješa se dok se potpuno ne otopi.
Nakon što se smjesa procijedi radi glatkoće, sipa se u kalupe ili staklene čašice. Panna cotta treba da odstoji u frižideru najmanje četiri sata, a najbolje preko noći.
Servira se na tanjiru, uz kriške svježe breskve raspoređene oko nje. Po vrhu se pospe sjeckanim pistacijama, doda kap meda i ukrasi listićem mente. Rezultat je osvježavajući desert koji kombinuje kremastu teksturu s voćnim i orašastim kontrastima.