Pite su omiljeni dio naših trpeza, bilo da su punjene sirom, mesom, špinatom ili nečim drugim.
Ali, jeste li ikada primijetili razliku između domaće pite i one iz pekare ili pitare?
Tajna je u posebnom prelivu koji koriste pekari, a društvenim mrežama kruži recept kojeg, kako kažu mnogi, vrijedi isprobati.
Za pripremu ovog preliva/premaza potrebni su sljedeći sastojci:
8 kašika brašna
1 kesica suhog kvasca
2 šolje mlijeka
100 ml ulja
so
malo šećera
Priprema:
Pomiješajte suhi kvasac i šećer, pa ih prelijte mlakim mlijekom i dobro promiješajte. Zatim dodajte so, ulje i brašno, pa sve sjedinite u glatku smjesu.
Svaku koru premažite ovim prelivom, a zatim je filujte kao i inače. Ako vam preliva ostane, prelijte ga preko pite i ostavite da odstoji sat vremena prije pečenja.
Rezultati? Hrskave i ukusne pite poput onih koje jedemo kod iskusnih pita majstora.