Crvenkapica: Recept za kremasti kolač od sira i višanja koji oduševljava okusom
Foto: Tuzlanski.ba

Vikendi su stvoreni za kolače, a ako volite spoj višanja i sira onda će vas oduševiti "Crvenkapica kolač".

Toliko je dobar i drugačiji.

Sastojci biskvit: 5 jaja, 170 grama šećera, 1 kiselo vrhnje (200 grama), 100 grama margarina ili maslaca, 1 prašak za pecivo, 10 kašika brašna, 1 tegla višanja

Krema: 750 grama svježeg sira, 5 kašika šećera, 2 vanilin šećera, 1 želatina (10 grama), 4 kašike hladne vode za želatinu, 1 litra vrhnja za šlag

Preljev: 400 mililitara soka od višanja, 4 kašike šećera, 2 vrećice crvenog preljeva za torte

Priprema: Prvo procIjedite višnje, ostavite ih da se cijede. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. U drugu posudu dodajte žumanjke i šećer, te pjenasto izradite. Nastavite dodavati kiselo vrhnje i margarin kojeg ste prethodno istopili i prohladili, kratko miksajte.  Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i dodajte u ostale sastojke, izradite smjesu. Dodajte pripremljene bjelanjke i sjedinite s pjenjačom.

Smjesu rasporedite po masnom papiru u tepsiju  promjera 31 X 29 cm. Možete to učiniti i u protvanu kojeg ste prethodno pouljili i pobrašnili. Biskvit stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stepeni 10 minuta. Zatim ga izvadite i rasporedite višnje, lagano ih pritisnite rukama. Biskvit zajedno s višnjama stavite peći još 20 minuta.

Ostavite biskvit da se ohladi. Dalje možete odlijepiti papir od biskvita, ukoliko ste ga pekli u obruču i prebaciti na pladanj zajedno s obručem. Ukoliko ste biskvit pekli u protvanu, tako ga ostavite i dalje kolač slažite u njemu.

Krema sa sirom: Prvo želatinu pomiješajte s vodom u lončiću i ostavite da stoji oko 10 minuta. Sir umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Stegnutu želatinu stavite da se otapa iznad lagane vatre, neka bude u zraku da ne bude vruća. Otopljenu želatinu lagano sipajte u smjesu sa sirom dok miksate. Posebno umutite  vrhnje za šlag u većoj zdjeli. Dodajte pripremljeni sir i lagano sjedinite pjenjačom. Smjesu rasporedite po biskvitu.

Crveni preljev: U preostali sok od višanja dodajte vodu da dobijete 400 mililitara. Crveni preljev u prahu dodajte u lonac. Prelijte sa malo soka, miješajte pjenjačom, a zatim ulijte i preostali sok. Dodajte šećer i sve stavite kuhati. Neka preljev kuha dok se sastojci ne istope, a onda sklonite s vatre. Miješajte još malo i dok je preljev tekući prelijte ga preko kreme. Kolač stavite na hlađenje. (zadovoljna.hr)