Ukoliko do sada tuna nije bila vaš izbor za doručak, važno je da znate da ona predstavlja praktičnu i hranjivu opciju, a recept u nastavku vam možda promijeni navike.

Bogata je proteinima i omega-3 masnim kiselinama, a u kombinaciji s integralnim hljebom, avokadom i jajetom, pruža izbalansiran početak dana.
U nastavku je recept za doručak koji se priprema za manje od 15 minuta.
Sastojci
1 konzerva tune u salamuri ili maslinovom ulju (80–100 g)
1 zreo avokado
2 kriške integralnog hljeba
1 jaje
Sok od limuna (nekoliko kapi)
So i biber po ukusu
Priprema:
Hljeb tostirati dok ne postane hrskav.
Avokado isjeckati na kockice (ukoliko ćete sve servirati u zdjelici kao salatu) ili izgnječiti viljuškom ukoliko ćete ga premazati preko hljeba i dodati nekoliko kapi limunovog soka, prstohvat soli i bibera. Tunu ocijediti i kratko izmiješati viljuškom. Jaje skuhati.
Na tostirane kriške hljeba prvo nanijeti avokado, zatim tunu, a na vrh staviti kuhano jaje. Po želji dodati svježe začinsko bilje (rukola, peršun) ili dodatak poput čili pahuljica. Ukoliko vam je draže, sve sastojke možete sjediniti u zdjelu i jesti kao salatu.
Ovakav obrok sadrži visoku količinu proteina i zdravih masti, što pomaže u održavanju energije i sitosti tokom jutra. Ujedno je bogat vlaknima i ne sadrži rafinirane šećere.
Ipak, važno je napomenuti da tunu iz konzerve ne treba konzumirati svakodnevno zbog mogućeg prisustva teških metala poput žive. Učestalost konzumacije treba prilagoditi u skladu s nutricionističkim preporukama, posebno kod trudnica i djece.