Ako želite obogatiti svoj iftar bogatim i hranjivim jelom, džigerica može biti savršen izbor.

Ovo jelo je ne samo ukusno, već i brzo za pripremu, a osvojiće sve generacije svojim intenzivnim okusima.
Iako djeluje kao jednostavno jelo, uz dobar odabir začina i pažljiv način pripreme, džigerica će vas oduševiti.
Sastojci:
500 džigerice
2 glavice crnog luka
2 čena bijelog luka
1 kašičica mljevene crvene paprike ( blage)
Sok od jednog limuna
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje za prženje
Peršun za dekoraciju
Priprema:
Operite džigericu, očistite je od žilica i isjecite na male komade. Prebacite je u posudu i prelijte sokom od limuna, pospite solju i biberom. Ostavite da odstoji 15 minuta kako bi upila sve arome. U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte sitno sjeckani crni luk i bijeli luk, te pržite na srednje jakoj vatri dok ne postanu staklasti i lagano karamelizirani. Dodajte džigericu u tavu sa lukom, povremeno miješajući. Ostavite da se prži oko 10 minuta dok ne postane zlatno smeđa, ali pazite da ne bude presušena. Po potrebi dodajite vodu tokom pečenja.
Dodajte mljevenu crvenu papriku i i miješajte sve zajedno kako bi začini ravnomjerno pokrili džigericu.
Poslužite toplo, ukrašeno svježim peršunom. Ovo jelo možete poslužiti s lepinjama, pilavom, ili čak uz salatu od jogurta.
Džigerica je odličan izvor proteina i željeza, što je čini savršenim jelom nakon posta. Uz blagi sok od limuna i začine, ovo jelo ima ravnotežu kiselosti i bogatog okusa, idealno za obnovu energije i zadovoljstvo svih vaših čula.