Ako ste ljubitelj domaće kuhinje, ali želite isprobati nešto drugačije od klasičnih lazanja s mljevenim mesom – donosimo vam savršen recept.

Bogat i sočan obrok: Kremaste lazanje sa piletinom i špinatom
Foto: Ilustracija

Lazanje s piletinom i špinatom postaju sve popularniji izbor među onima koji vole laganija jela, a istovremeno žele bogat i sočan obrok.

U ovoj kombinaciji nježna pileća prsa u savršenom su skladu sa svježim špinatom i kremastim sirom, a sve upotpunjuje sloj rastopljenog sira na vrhu koji daje onu neodoljivu zlatnu koricu. Ove lazanje su idealne za porodični ručak, večeru s prijateljima ili čak kao jelo koje se može pripremiti unaprijed i podgrijati.

Jednostavna priprema, lako dostupni sastojci i fantastičan okus – dovoljan su razlog da isprobate ovaj recept već danas!

Sastojci:

9 listova za lazanje (po potrebi više, ovisno o veličini tepsije)
400 g pilećeg filea
300 g svježeg ili zaleđenog špinata
1 glavica crvenog luka
2 čehna bijelog luka
2 kašike maslinovog ulja
250 g ricotta sira (ili svježeg sira)
200 ml pavlake za kuhanje
100 g ribanog sira (gauda, mozzarella, parmezan...)
So, biber, muskatni oraščić po ukusu

Priprema nadjeva:

Na maslinovom ulju propržiti sitno sjeckani crveni i bijeli luk. Dodati piletinu narezanu na sitne kockice, pa pržiti dok ne porumeni. Zatim dodati špinat (ako je zaleđen, prethodno ga kratko prokuhati i ocijediti). Sve skupa dinstati još 5-6 minuta, pa začiniti solju, biberom i prstohvatom muskatnog oraščića.

Sirna krema:

U posebnoj posudi pomiješati ricottu i pavlaku za kuhanje. Po želji dodati malo ribanog sira radi jačeg okusa.

Slaganje lazanja:

U nauljenu vatrostalnu posudu staviti prvi sloj listova za lazanje, zatim dio nadjeva od piletine i špinata, preko toga sloj sirne kreme. Ponavljati dok se svi sastojci ne potroše, završiti sirnom kremom i posuti ribanim sirom.

Pečenje:

Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok površina ne dobije zlatnu koricu.

Serviranje:

Ostaviti da odmori 10-ak minuta prije rezanja, a zatim poslužiti uz salatu po izboru.