U posljednje vrijeme na društvenim mrežama sve je popularniji banana hljeb.

Banana hljeb: Popularna poslastica koja osvaja društvene mreže
Foto: Pixabay | Jednostavan i ukusan slatkiš

Banana hljeb je postao izuzetno popularan slatkiš u posljednje vrijeme, a mnogi influenseri na društvenim mrežama dijele svoje verzije ovog recepta.

Ova ukusna i jednostavna poslastica savršena je za korištenje zrelih banana koje možda ne biste inače pojeli.

Razne varijacije s dodacima poput oraha, čokolade ili začina dodatno doprinose njenoj popularnosti. Ljudi uživaju u ovom receptu jer je prilagodljiv i svako ga može napraviti na svoj način.

Donosimo vam jednostavan recept i pripremu:

Sastojci:

- 3 zrele banane, oko 400 g
- 1/3 šolje otopljenog putera
- 1 umućeno jaje
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica vanilije
-1/2 šolje šećera
- prstohvat soli
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 šolja brašna
- 1/2 šolje oraha ili čokolade

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni i nauljite kalup za hljeb. Zgnječite banane u velikoj posudi dok ne postanu glatke. Dodajte otopljeni puter i dobro promiješajte. Dodajte jaje, vaniliju i šećer. Sve sjedinite.

U drugoj posudi, pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Postepeno dodajte suhe sastojke u mokre, miješajući lagano dok se sve ne sjedini. Pazite da ne premiješate previše.

Ako želite, dodajte orahe ili čokoladne komadiće. Sipajte smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Pecite u zagrijanoj rerni 60 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista kada je ubodete u sredinu hljeba. Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

Uživajte u ovom zdravom slatkišu.