Ako tražite desert koji je jednostavan za pripremu, a uvijek oduševi, banana bread je pravi izbor.
Banana bread je klasik koji nikad ne izlazi iz mode. Mekan, sočan i mirisan, savršen je za doručak, užinu ili desert uz kafu ili čaj.
Ono što ga čini posebnim je jednostavnost pripreme i mogućnost da prilagodite recept po svom ukusu – sa orasima, čokoladom, suhim voćem ili začinima poput cimeta.
Ako imate zrele banane koje niko ne želi jesti same, ovo je savršena prilika da ih pretvorite u nešto zaista ukusno.
Zašto je banana bread poseban?
Banana bread nije samo običan kolač – on je utjeha u svakoj kriški. Zahvaljujući zrelim bananama, ne treba puno šećera, a tijesto ostaje vlažno i mekano čak i nekoliko dana nakon pečenja.
Idealno je i za one koji vole improvizaciju: dodajte malo čokolade, oraha, lješnjaka ili brusnica i dobit ćete svoj potpisani recept.
Recept za najbolji banana bread
Sastojci:
- 3 zrele banane
- 100 g maslaca, omekšalog
- 100 g šećera (može i smeđi)
- 2 jaja
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 200 g brašna
- Opcionalno: 50 g oraha, čokolade ili suhog voća
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C i pripremite kalup za hlkeb (namažite maslacem ili obložite papirom za pečenje). Banane izgnječite viljuškom u glatku kašu. U drugoj posudi umutite omekšali maslac sa šećerom, dodajte jaja i vanilu, pa sve dobro sjedinite. Umiješajte banane u smjesu maslaca i jaja.
Prosijte brašno, prašak za pecivo i so, pa pažljivo sjedinite sa tečnom smjesom. Dodajte orahe, čokoladu ili suho voće po želji. Smjesu prelijte u pripremljeni kalup i pecite 50–60 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista iz sredine hljeba. Ostavite da se ohladi prije rezanja – tako će banana bread ostati sočan i mekan.
Banana bread je spreman! Poslužite ga uz omiljeni čaj, kafu ili jednostavno uživajte u samostalnoj kriški.
Svaka kriška donosi toplinu doma i miris koji podsjeća na bezbrižne trenutke.