Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Krivo sjedenje na poslu glavni je krivac za bolna leđa: Pomozite svom tijelu da što manje trpi…

Preuzmite sliku

Kad već morate sjediti osam i više sati dnevno, najmanje što možete učiniti je pomoći svom tijelu da što manje trpi. Pravilnim sjedenjem na poslu izbjeći ćete bolove i neugodne posljedice dugotrajnog sjedenja. Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri ovom učestalom problemu.

Kako telefonirate?

Imate li običaj uglaviti telefon između ramena i uha? Tako previše forsirate samo jednu stranu vratnih mišića što će uzrokovati bol pa ako vaš posao podrazumijeva “sjedenje” na telefonu, predlažemo da koristite slušalice.

Važno je kako držite ruke i noge

Neka vam ruke budu savijene pod uglom od 90 stepeni, kako bi se mišići oko laktova i podlaktica mogli opustiti, a obavezno podesite visinu stolice kako biste se udobno smjestili. Noge također držite pod uglom od 90 stepeni, a ako ne možete dohvatiti pod, držite ih na nekom postolju ili na nogarima stolice te strogo izbjegavajte noge držati prekriženima jer to nikako nije dobro za vašu kičmu. Stopala držite cijelom dužinom na podu te se potrudite da ih ne gurate ispod stolice. Nikako ih nemojte prekrižiti jer ta poza ne pogoduje živcima kičme i napreže kukove.

Naslon je važan

Smjestite se u stolicu tako da vam naslon pomaže da leđa držite uspravno, ali i da se možete osloniti i dati leđnim mišićima prostor za kratki predah.

Dobro namjestite kompjuter

Jako je važno da vam monitor bude u ravnini očiju. Pogled prema dolje može prouzrokovati bol u vratnom dijelu kralježnice, stoga podignite postolje monitora ili postavite knjige ispod laptopa. Tipkovnicu i miš postavite malo dalje od ruba stola kako biste imali dovoljno mjesta da smjestite laktove na stol – tako nećete vršiti dodatni pritisak na vrat i ramena. (wall.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,