Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kreativni načini vježbanja ako ste previše lijeni da idete u teretanu

Preuzmite sliku

Postoje dani kada ste previše lijeni da odete u teretanu, pa čak i odlazak u prodavnicu smatrate ozbiljnom vježbom.

U tome nema ničega abnormalnog, svima je potreban dobar odmor s vremena na vrijeme i nekoliko dana da ne radite ništa. Ali šta ako imate dobro definisan plan, a od ležanja na kauču, vaša leđa počinju da vas bole?

Prije pet godina, fitness trener Sara Rodenhaus osnovala je sopstvenu tehniku pokreta, pod nazivom “trening bez vježbi”.

Ona ih koristi i smatra da promovišu način samoizražavanja. Sara objašnjava učenicima da mali dnevni pokret može poboljšati raspoloženje i energiju poboljšanjem cirkulacije krvi. Evo nekoliko jednostavnih kreativnih načina koji se koriste u ovoj tehnici, piše Ženski magazin.

Ne pokušavajte da ove zadatke shvatite previše ozbiljno – govorimo samo o korisnoj zabavi, koju je mnogo bolje uraditi kada nemate dovoljno energije za pravi trening.

Napišite svoje ime dijelovima tijela

Zadatak je veoma kreativan: koristite različite dijelove tijela da biste napisali svoje ime. Lijeva noga za slovo “A”, karlica za “L” i tako dalje. Zapamtite da imate ne samo ruke i noge, već i vaš nos i uši, kojima takođe možete icrtati slova u vazduhu. Čak pet minuta stalnog pokreta ubrzava otkucaje srca i može dovesti do pojave male količine znoja.

 • Izaberite 5-10 imenica koje ćete pokazati svojim tijelom

  Na primjer, “usisivač” ili “kokice”. Usput, ovo je još uvijek odličan način da se vježba. Takve vježbe vas podstiču da koristite mišiće koje obično ne koristite, kao i da stimulišete maštu – što vam takođe omogućava da postignete više u svojoj karijeri, pa čak i u slučajevima planiranja.

  Koristite nevidljivu loptu

  Pretvarajte se da imate loptu u jednoj ruci, a vaš cilj je da je bacite na druge dijelove tijela, sprječavajući je da padne. Ovde lopta za vježbanje, naravno, nije potrebna. Rodenhaus vjeruje da je ovaj metod ozbiljan izazov za mozak koji pokušava pronaći nove oblike kretanja. Kreativni razvoj i poboljšani broj otkucaja srca su dovoljne prednosti koje možete isprobati.

  Obojite tijelo

  Pretvarajte se da je čitavo vaše tijelo prekriveno bojom i da trljajte svaki djelić vašeg tijela. Nema doslovne boje – iako bi to bio zabavan eksperiment. Na isti način kao i u prethodnoj vježbi, naći ćete nove mogućnosti za kretanje, zagrijati ligamente vašeg tijela i odlično se zabaviti.

  Rad sa glagolima

  Izaberite 5-10 glagola za tijelo koje ćete interpretirati. Kako pokazujete treperenje? A “teleportaciju”? Izaberite nestandardne glagole koje rijetko koristimo u našem govoru. Nećete samo primijetiti fizičke razlike, već ćete iskusiti mentalni uspon. Ove vježbe su kao pokretna meditacija, koja vas zaista može dovesti do sreće. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,