Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Koštaju oko šest dolara: Lista čekanja za probanje robotskih hamburgera i pljeskavica

U San Franciscu, u novom restoranu brze hrane “Kreator” vlasnika grčkog porijekla, pljeskavice će praviti roboti, po komandi i pod nadzorom 20 udruženih kompjutera, a ljudi će u kuhinji biti po strani.

Sva mjesta su rezervisana tokom jula, kada će restoran raditi samo srijedom i četvrtkom, i to svega po dva i po sata dnevno – od 11:30 do 14 sati. Za goste koji bi da tokom avgusta probaju “robotske pljeskavice”, postoji dugačka lista čekanja, a rezervisanje mjesta za septembar još nije počelo.

Sajt o kulinarstvu “Eater” piše da je San Francisko, svjetski “epicentar” tehnoloških kompanija, “grad opsjednut hranom”, grad koji munjevito prihvata novine i prednjači po idejama.

Upravo takav tim je autor “Kreatora” – restorana, ali i kompanije kulinarske robotike koja će ponuditi “prve robotske hamburgere u svijetu” u prestižnom priobalnom poslovnom i turističkom dijelu grada.

“Ta mašina nije parodija čovjeka – s robotskim rukama i prstima, koja prevrće pljeskavice i reda zemičke po pokretnoj traci”, prenosi N1. To je “sveobuhvatni uređaj za proizvodnju hamburgera” koji obavlja sve radnje tokom pripreme pljeskavica – od rezanja i tostiranja zemički, preko mljevenja i miješenja mesa, i pečenja pljeskavica tačno po svakoj narudžbi, a sve to za pet minuta.

Tim koji je to izmislio i napravio, čini “impresivna grupa inženjera i robotičara iz panteona tehnologije” – Apple-a, NASA-a i “Tesle”.

“Ali, uprkos vatrenoj moći te mašine, razlog njenog nastanka je u potpunosti usredsređen na poboljšanje hrane”, piše u članku.

Sve pljeskavice će koštati šest dolara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,