Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kosa vam prerano sijedi? Evo kako to spriječiti…

Preuzmite sliku

O tome kada će neka osoba sijediti najviše ima uticaja genetika, ali naravno i način života – ishrana, stres, zdravstveno stanje…

To je prirodan proces koji se događa svim ljudima kako stare. Neki počinju prvu sijedu kosu dobijati u 20-tim i 30-tim godinama života, dok neki tek nakon 50. godine.

Do određene mjere ovaj “proces” može se zaustaviti ili umanjiti i to prvenstveno uz pomoć minerala i vitamina, proteina, zatim poboljšanjem cirkulacije i izbjegavanjem stresa.

Kosa počinje da sijedi kada tijelo prestane da proizvodi dovoljno melanina koji daje kosi njenu boju. Melanin se proizvodi od aminokiseline tirozina, koji tijelo proizvodi iz proteina dobijenih hranom.

Klima i cirkulacija

Sagledajte svoj način života, zdravlje, klimu i klimatske promjene. Naime, većina nas nije svjesna da podneblje u kojem živimo i klimatske promjene koje se događaju mogu da imaju vrlo veliki uticaj na prerano sijeđenje kose. Naime, vrijeme utiče na cirkulaciju u čitavom tijelu pa tako i u tjemenu, što može da ima veliki uticaj na zdravlje tjemena i kose, pa tako i na dovod dovoljne količine hranjivih sastojaka do tjemena.

 • Da biste poboljšali cirkulaciju u tjemenu, potrebno je da poboljšate cirkulaciju u cijelom tijelu. Nema svrhe da uzimate dodatne količine vitamina i minerala, praktikujte zdravu ishranu, ako je cirkulacija toliko loša da svi potrebni sastojci neće doći do tjemena odnosno vlasi.

  Rješenje može biti vrlo jednostavno, a to je redovno vježbanje kako biste podstakli cirkulaciju. Druga stvar je svakodnevna masaža tjemena prstima, između pet i deset minuta, što bi isto tako trebalo podstaknuti cirkulaciju. Kako biste podstaknuli cirkulaciju, takođe možete da isprobate saune.

  Vitamini, minerali, proteini

  Kao što smo već spomenuli, razlog za prerano sijeđenje može biti nedostatak vitamina i minerala, što znači da u svoju ishranu morate da uneste nutrijente koji će vašem organizmu dati ono što mu nedostaje. Naravno, tu su vitamini i minerali kao dodaci ishrani, koje možete da koristite jedan kraći vremenski period, ako je vašem organizmu potrebna hitna intervencija.

  Ipak, jedan od najboljih izvora vitamina i minerala potrebnih tjemenu su alge ili zeleno povrće. Alga spirulina, sadrži velike količine proteina, vitamina, minerala i aminokiselina potrebnih za sprečavanje preranog sijeđenja kose.

  Manjak vitamina jedan je od najvažnijih razloga zbog čega osobe mlađe od 40 godina počinju da sijede. Jedan od najvažnijih vitamina je B12, a zbog njegovog nedostataka takođe, može se pojaviti pojačano sijeđenje kose.

 • Nedostatak bakra i joda može isto tako da bude jedan o razloga preranog sijeđenja kose. Za borbu protiv preranog sijeđenja kose važan je unos proteina, što mnogi ljudi često zanemaruju. Aminokiseline nastaju od proteina, te imaju različite funkcije u tijelu, uključujući zdravlje kože i tjemena.

  Tretmani za kosu

  Postoje određeni tretmani namijenjeni za tjeme kako bi se spriječila prerana pojava sijedih vlasi, a mogu se sprovoditi u bilo koje vrijeme kada mislite da bi vaše tjeme trebalo malo više pažnje i njege. Najjednostavniji tretman bi bio s regeneratorom za kosu, kojeg biste mogli umasirati u tjeme.

  Međutim, postoje isto tako brojni domaći preparati koji mogu da uspore ili spriječe sijeđenje kose i ponovo kosi vrate život.

  Šampon od jaja (pun proteina i aminokiselina) – izmiješajte jedno jaje s malo vode i utrljajte u kosu i ostavite 30 minuta da djeluje, zatim sve isperite blagim šamponom za kosu.

  Ulje od kokosa – u tjeme umasirajte ulje od kokosa, ostavite pola sata da djeluje i nakon toga dobro isperite šamponom.

  Jogurt – umasirajte ga u tjeme i ostavite da odstoji pola sata prije ispiranja.

  Mitovi i stvarnost

  Postoje određena uvjerenja da ako iščupate jednu sijedu vlas, da će na njenom mjestu narasti dvije, što nije istina. Međutim, mnoge osobe koje su tek počele da dobijaju sijede vlasi često ne mogu da se otmu potrebi da uklone jednu ili dve sijede vlasi. Realno gledajući, to na žalost nema nikakvog smisla, jer to neće spriječiti dalje sijeđenje kose, niti će spriječiti da na mjestu iščupane sijede vlasi ne naraste nova – sijeda vlas. Isto tako, potrebno je naglasiti da je sijeda kosa ustvari prozirna kosa, odnosno kosa bez pigmenta, zbog čega je mnogo teže ofarbati sijedu kosu, odnosno mnogo je otpornija na farbanje.

 • Ostanite mladi

  Stres igra veliku ulogu u tome kako vaše tijelo izgleda i da li će biti zdravo. Iako je vrlo teško iz današnjeg života izuzeti stres, ako želite što duže da sačuvate zdravlje i mlađi izgled, što uključuje i manje sijede kose, pokušajte da pronađete načine da ga umanjite.

  Ako pušite – prestanite! Naučno je dokazano da pušenje izaziva prerano starenje, a s prestankom pušenja će vam se poboljšati cirkulacija u tijelu, a time i umanjiti sijeđenje kose.

  Vode nikada dovoljno! Za zdravlje tijela potrebno je da pijete barem dvije litre dnevno, pa da iz ishrane izbacite namirnice koje pojačavaju dehidraciju, a to je masna i začinjena hrana i pržena hrana, zatim alkohol i kofein. Manjak vode u organizmu sprečava potrebne nutrijente da dođu do cilja – tjemena.

  Ne zaboravite na spavanje i odmor koji su prijeko potrebni organizmu kako bi se obnovio. Premalo sna znači njegovo prebrzo propadanje i starenje. (miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,