Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kosa vam je naelektrisana? Ovi trikovi vam mogu pomoći

Preuzmite sliku

Ako imate suhu kosu, manjak vlage u zraku tokom suhih i hladnih zimskih dana tokom kojih se griju unutarnji prostori vjerovatno je pretvara u grivu u kojoj svaka vlas strši na svoju stranu zbog statičkog elektriciteta. To je pojava koja se događa kad se dva predmeta dodiruju, pa elektroni s jednog prelaze na drugi, piše Real Simple. 

Ta ‘zamjena’ dovodi do toga da se kosa napuni elektricitetom, pa ako nema dovoljno vlage u vlasima ili u zraku, vlasi će se ‘razletjeti’ svaka na svoju stranu, prenosi Tuzlanski.ba.

Srećom, ima načina da je smirite, odnosno ukrotite frizuru.

Evo nekoliko savjeta: 

1. Protrljajte kosu krpicama za sušilicu

Stvar je u tome da su krpice za sušilicu ionako namijenjene za uklanjanje statičkog elektriciteta, a ujedno i za omekšavanje rublja te skidanje jako otpornih mrlja.

Kad krpicom lagano protrljate po kosi, pozitivno nabijeni ioni prelaze na negativnu površinu vaše kose, te tako neutraliziraju naboj. Želite li izbjeći da vam kosa ujutro bude puna elektriciteta, možete navečer protrljati četku za kosu ili jastuk tom krpicom.

2. Nanesite malo ulja za kosu

Ljudi koji imaju tanku i malo masniju kosu, mogli bi se zgroziti na ideju da namažu dlanove s malo ulja za kosu i prođu po vrhovima, ali ako doista stavite malo ulja samo po vrhovima, to će smiriti vlasi koje lete. Pronađite ulje za njegu koje ne masti kosu, primjerice marokansko i arganovo ulje, jer će dodatno nahraniti kosu i učiniti je sjajnom.

3. Imajte pri ruci vodicu za kosu

Ako morate popraviti frizuru u zadnji čas prije važnog sastanka, vjerovatno vam prvo padne na pamet da odete u kupaonicu i dobro namočite češalj te prođete kroz kosu. Međutim, to nije dobro rješenje, jer će vam kosa izgledati mokro, a nakon što se osuši efekt bi mogao biti još gori. Umjesto toga, nabavite vodicu za kosu koja ima i neke njegujuće sastojke, pa samo lagano raspršite maglicu po njoj.

 • 4.  Ionski fen za kosu

  To može biti dobro rješenje, ako često pravite frizuru uz pomoć četke. Ionski fen ispušta negativne ione koji se miješaju s pozitivnim nabojem kose, tako da se taj naboj eliminira, odnosno neutralizira. To će pomoći da se kutikule oporave i da se kosa brže osuši, uz minimalnu štetu.

  5. Lakirajte češalj

  Jedan od najjednostavnijih načina jest da svoj metalni ili drveni češalj (jer ti materijali neutraliziraju naboj) pošpricate lakom za kosu, pa njime ravnomjerno prođete kroz kosu. Imajte na umu da ima lakova za kosu koji sadržavaju specijalnu formulu sastojaka protiv statičkog elektriciteta, pa ako vam se kosa često naelektrizira, birajte baš takve lakove.

  6. Ne trljajte mokru kosu, nego je omotajte

  Ako imate običaj jako istrljati kosu mokrim peškirom nakon tuširanja, time ćete samo pogoršati stanje. Umjesto toga, lagano je umotajte i tapkajte peškirom s vlaknima mikrofibre, koji bolje upija vodu i brže će osušiti kosu, a neće stvoriti elektricitet. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,