Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Korisni savjeti kako da vaši zubi budu zdraviji i bjelji

Preuzmite sliku

92% odraslih u dobi od 20 do 64 godine ima zubne šupljine u zubima. Možda zvuči kao nešto što ne možemo izbjeći, ali ako se i dalje pridržavamo pravih stručnih savjeta, možemo sačuvati svoje zube ili im barem produžiti zdrav život, piše Bright Side.

Mi obožavamo osmijeh i želimo da svi uživaju u smijehu, pa danas imamo 6 savjeta koji vam mogu pomoći da se češće nacerite zdravim zubima, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Pijte kafu i čaj sa mlijekom

Kafa može biti veoma kiselo piće, posebno kada se konzumira crna. Ako je pijete svaki dan, može uzrokovati stanjivanje zuba. Štaviše, crna kafa će zaprljati vaše zube jer sadrži tanine.

Kao rješenje popijte kafu sa mlijekom. Isto važi i za crni čaj.

 • 2. Nemojte prati zube odmah nakon ispijanja čaja ili kafe

  Stručnjaci kažu da je najbolje ne miješati pastu za zube i kafu. Bolje je oprati zube 30 minuta prije pijenja. U slučaju da želite da to uradite poslije, sačekajte najmanje 1 sat i onda to uradite. Kafa i čaj razgrađuju zubnu caklinu zbog svog kiselog sastava.

  Najbolje je pridržavati se ovog pravila ne samo nakon pića, već i nakon obroka.

  3. Pijte vodu sa fluorom nakon obroka

  Pljuvačka ima važnu ulogu i čuva naše zube. Kafa i hrana smanjuju proizvodnju pljuvačke. Samo pijte više vode nakon obroka – najbolja voda sadrži fluor. Zaustavlja nastanak karijesa i jača zube.

  4. Očistite zube koncem prije pranja

  Redovno čišćenje koncem također može smanjiti loš zadah i neke bolesti uklanjanjem plaka. Stručnjaci preporučuju da konac koristite neposredno prije četkanja, ali ne poslije. Pomoći će vašoj četkici da dođe do blokiranih područja.

 • 5. Čistite zube koncem na isti način, svaki dan

  Držite se redovnog uzorka za čišćenje koncem. Počnite s gornjim zubima i radite s lijeva na desno. Nakon što završite sa gornjim zubima, ponovite isto na donjem s lijeva na desno.

  6. Žvaćite žvaku do 20 minuta

  Uvijek je bolje žvakati komad žvake odmah nakon jela, ali treba da bude bez šećera. Žvačite je do 20 minuta kako biste povećali protok pljuvačke i poništili kiselinu nakon obroka.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,