Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kontroverzne “Đavolje patike” s ljudskom krvi rasprodane za manje od minute: Nike planira tužbu

Preuzmite sliku

Patike su proizvedene u tačno 666 primjeraka, a Nike je istog dana pokrenuo tužbu.

Jedan pogled na možda i najkontroverznije sportske patike ikad proizvedene i više je nego dovoljan kako bismo shvatili zašto se ovih dana itekako razgovara o pjevaču iza hita “Old Town Road”.

Naime, u svrhu promocije novog hita, “MONTERO (Call me by your name)” koji dolazi s jakom porukom, Montero Lamar Hill u saradnji je s firmom MSCHF napravio svoju verziju slavnih Nike Air Max ‘97 koje koštaju 1.018 dolara.

Osim prepoznatljivog Nike modela, patike su crne boje s crvenom potplatom koja u sebi sadrži kap ljudske krvi, a osim broja na stražnjoj strani, patike na sebi sadrže dio iz Biblije koji govori o padu Sotone iz Raja, a kaže: “On im reče: “Vidjeh sotonu, gdje spade s neba kao munja. Luka 10,19,”

Patike sadrže i poprilično upadljiv pentagram, a možda i najšokantniji dio na patikama u cijeloj priči (osim očitog detalja s ljudskom krvlju), bio bi obrnuti logo Nikea koji se sportskom brendu nikako nije svidio.

Direktor kompanije MSCHF, Gabe Whaley, izjavio je kako Nike nema nikakve veze s kontroverznim patikama te kako je MSCHF kupio patike od Nikea, a zatim napravio vlastite modifikacije prije nego ih je pustio u prodaju.

Što se tiče detalja s ljudskom krvlju, šestero članova tima doniralo je krv kako bi ostvarilo suradnju s Monterom, prenosi cosmopolitan.hr.

  • Inače, ovo nije prvi put da MSCHF stoji iza nečeg ovako kontroverznog. Naime, kompanija je već poznata po proizvodnji Nikeovih patika koji u sebi sadrže Svetu vodu, bombica za kupku u obliku tostera, ali i aplikacije koja vas savjetuje kako investirati u dionice uz pomoć astrologije.

    Iako Nike ne tuži samog pjevača, mnogi su već pokazali zabrinutost za to kako će ova “predstava” uticati na njegovu bazu fanova koja se uglavnom sastoji od djece, a posebno zato što je riječ o tako “ekskluzivnoj” ponudi, ali čini se kako pjevač uživa u ogromnoj količini pažnje koju je dobio.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje