Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

KonMari metoda: Pomaže u održavanju vašeg života i organizaciji vašeg doma

Preuzmite sliku

KonMari metoda zaista pomaže u održavanju vašeg života.

Poznata po stvaranju ove metode, Marie Kondo (stručnjak za organizaciju) koristi i podučava ovu metodu kako bi vam pomogla da pojednostavite i organizujete svoj dom radi boljeg stanja duha. Dakle, čineći korak dalje, ovo je unutrašnji pogled na njene lične svakodnevne navike koji će vam pomoći da s lakoćom slijedite i usmjeravate vlastiti život, piše Everythingabode.

Ovo je pet savjeta za koje Marie Kondo kaže da biste ih trebali raditi svakodnevno.

Neka vam jutro počne dobrim energetskim navikama

Vrlo je važno započeti dan s dobrom notom. Marie ustaje rano sa svojom porodicom. Otvara sve prozore da unese svjež zrak. Ona vjeruje da održavanje njenog doma ugodno donosi čistu energiju. Možete i zapaliti tamjan ili svijeće kako biste potaknuli ovaj svjež, čist osjećaj. Marie također pokušava meditirati ili se moliti da započne svoj dan sa zahvalnošću. Marie Kondo kaže da će vam ovo očistiti misli i pružiti vam pravo stanje duha za početak dana. Takođe se svako jutro odmah obuče iz pidžame. To je postavlja u okvir uma da radi. Kaže da uvijek radite na nečemu zbog čega ćete se osjećati dodatno samopouzdano kako biste najviše obavili tokom dana, prenosi Tuzlanski.ba

 • Zahvalite svojim stvarima

  Svaki dan trebate zahvaliti svojim stvarima. Ovo može zvučati glupo, ali važno je zahvaliti se svemu što vas podržava. Od torbice koju ste nosili do jakne koju ste nosili,  vratite je u ormar i zahvalite se. Možete to čak i naglas reći. Marie Kondo je poznata po zahvaljivanju svojih predmeta na usluzi prije nego što ih podijeli. Ona također vjeruje u pokazivanje zahvalnosti prije nego što se odbaci svaki predmet. Kada to učinite, dajete značenje svim svojim predmetima. Ne uzimate svoj život zdravo za gotovo. Imovina je svjetovna roba koja vas ne može usrećiti kao osobu, ali vaša zahvalnost za svako posjedovanje može promijeniti vaš pogled na život u cjelini.

 • Pročistite dom

  Marie kaže da dan započinje s dobrom energijom, ali trebali biste i pročistiti svoj dom. Ovo ne treba biti lud proces. Možete raditi male stvari koje se računaju kao da ste pročistili vaš dom. Ovo je važno kada čistite i sređujete prostore doma koji već neko vrijeme nisu dodirnuti. Neka područja nemaju puno protoka zraka i trebat će im veća koncentracija. Možete otvoriti prozore kako bi svježi povjetarac prolazio kroz dom. Upalite svijeće i difuzna esencijalna ulja koja pomažu u čišćenju vašeg doma. Kondo takođe uživa u kađenju tamjana. Kada ostanete zauzeti sređivanjem i pročišćavanjem doma, osjećate moć i smisao.

  Napravite dnevnu listu obaveza

  Možda zvuči kao nešto što vas je učitelj natjerao da radite u školi, ali sastavljanje liste obaveza je zapravo sjajno za produktivnost. Zapišite svoje zadatke za taj dan. Uključite sve što trebate učiniti. Možete uključiti odgovaranje na e-poštu, odlazak u hemijsku čistionicu, presavijanje odjeće i provjeru prijatelja. Nije važno koliko je velik ili mali zadatak. Ne zapisujte stvari koje su tog dana nemoguće. Kada imate dugu listu obaveza, postaje teško motivirati se. Neka budu jednostavni sa zadacima koje možete obaviti tog dana. Možete stvoriti potkategoriju na listi stvari koje želite postići, ali znajte da to možda neće biti učinjeno. Kada završite sa svakom stavkom, označite je. To će vam pružiti zadovoljstvo svakog dana.

 • Stvorite noćne rutine

  Rutina noću je važna za cijelu porodicu. Neki ljudi vjeruju da je rutina najbolja samo za malu djecu, ali svi napreduju od rutine. Kad se vratite kući s posla, večerajte s porodicom. Igrajte se sa svojom djecom. Izađite napolje i uživajte u svježem zraku. Gledajte televiziju sa porodicom prije nego što pročitate knjigu i smjestite djecu u krevet. Možete stvoriti svoju vlastitu rutinu. Znate šta najbolje odgovara vašoj porodici. Jednom kada su vaša djeca u krevetu ili kada se dan bliži kraju, vrijeme je da se stvari riješe. Predmete možete vratiti na svoje mjesto, opustiti se čitajući knjigu ili oprati suđe.

  Važan dio ovoga je održavanje rutine. Ponekad se rutina baci, i to je u redu. Svi u porodici, a naravno i vi, napredovat će ako slijede rutinu. Marie Kondo daje prednost stvarima koje u njenom životu pokreću radost. Želi zadržati fokus na stvarima koje cijeni. Ako želite potaknuti radost u vlastitom životu, započnite s obavljanjem ovih pet stvari svaki dan. Postići ćete jasnoću i sreću dok se trudite da živite punim plućima. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje