Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kompromisi koje bi svaki bračni par trebalo da napravi

Preuzmite sliku

Djeluje tako jednostavno, napraviti kompromis sa voljenom osobom oko spornog pitanja i uživati u bračnoj sreći. Međutim, stvari se tu obično zakomplikuju.

Doći do kompromisa u braku je umjetnost, koju obje strane moraju savladati da bi dobile ono što žele. Mnogi parovi stupaju u brak sa klišeom na umu „sretno do kraja života“, zaboravljajući da je za takvo nešto potreban naporan rad.
Ne postoji magični štapić za rješavanje bračnih problema, ali ono što postoji jesu kompromisi. Nekad ćete sa partnerom morati da se nađete na pola puta, a nekad da se potpuno prepustite i vjerujete da on radi ispravnu stvar za vas, prenosi Ženski Magazin.

Ostanak kod kuće ili izlazak

Vrlo lako bi se moglo dogoditi da ste vi i vaš partner potpuno suprotne ličnosti, i da je on na primjer introvertan, a vi ekstrovertni. Ovo bi mogao da bude problem ako niste spremni na kompromis. Ako on više voli domaću atmosferu, a vi druženja na otvorenom, nesvjesno ga možete povrijediti ako insistirate stalno na izlascima. Neophodno je da oboje uložite jednak napor da zajedno provodite vrijeme i u kući, i napolju.

Vaš način – njegov način

Zvuči čudno, ali ponekad je radi mira u kući potrebno prihvatiti da jednostavno nismo svi isti i da stvari volimo da odradimo na svoj način. I to je u redu. Ako na primjer, vi imate svoju rutu kojom volite da idete kući sa posla, sasvim je opravdano da kada vi vozite, vaš suprug sjedi na suvozačevom mjestu i ne prigovara, jer je vaša ruta možda duža. Svakako važi i obratno. Iako nigdje možda ne žurite, on je taj koji uvijek bira kraću rutu, koja je možda za vas preveliki izazov je ima znatno više gužve na putu. Vi biste takođe trebali da prihvatite takav njegov izbor.

Spajanje ideja u jednu

Ovaj kompromis zovemo spajanje, jer uključuje vas i vašeg supruga, sa svim vašim različitim pogledima na svijet koji vas okružuje, kako pronalazite tačku spajanja u cijeloj priči. Ovo se odnosi na mjesto gdje živite, izgled namještaja u kući, pa čak i mjesta za odmor. Koliko god da su vaše želje i težnje drugačije, vi ipak birate jedno drugo, i radite na spajanju vaših ideja u jednu.

Pokušavanje na vaš, pa na njegov način

Kada naiđete na neki problem, koji vam djeluje previše komplikovano, a pritom ni vi ni vaš partner ne možete da uvažite rješenje koje nudi druga strana, jedini način da nešto postignete jeste da pokušate i na jedan, i na drugi način. Pokušavanjem na vaš, pa zatim na njegov način, pokazujete da cijenite prije svega sebe, a zatim i svog partnera.

Odnosi sa porodicom

Porodice su različite, a spajanje dvije porodice u jednu i kreiranje nove je poseban izazov. Svaka porodica ima svoju tradiciju, i važno je da nađete način da ispoštujete kako svoju, tako i njegovu porodicu. Odlasci kod jednih i kod drugih u jednakom obimu tokom praznika je nešto što možemo nazvati – dobar početak. Takođe budući da ste sada vas dvoje porodica, možete stvoriti svoju tradiciju i biti domaćini okupljanja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,