Petak, 23. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kompleks usamljenosti: Zašto djevojke sebe smatraju nedostojnim ljubavi?

Da li vam se ikada dogodilo da birate samo među onim muškarcima koji, po vašem mišljenju, „mogu da vam pariraju“?

Mnogi vjeruju da bogati biraju samo bogate, da je dobro obrazovanje ključ uspjeha, a da bez diplome ne vrijedi otvarati usta u pristojnom društvu. Kako se osloboditi ovih podsvjesnih stavova koji ometaju sreću?

„Ovaj muškarac je suviše bogat, ovaj je za mene previše dobar, a ovaj je previše zgodan da bi bio sa mnom“ – i ispostavilo se da među nekoliko milijardi muškaraca nema nikoga koji vam parira. U stvari, ova žena se jednostavno plaši ljubavi.

Takođe, ovakav slučaj možemo nazvati i kompleksom usamljenosti. Postoje neke djevojke koje ne žele da se udaju dok ne ostvare status koji imaju pojedini muškarci. Bilo da se radi o obrazovanju, automobilu, odjeći, a do tada time odbijaju potencijalne muškarce jer odaju utisak da se previše stide.

Ako je čovjek postigao uspjeh, zaradio bogatstvo i izgradio svoj imidž u svijetu, naravno, želi odgovarajuću partnerku, jer u paru želi da uživa u nečemu, a ne samo da daje. Ipak, to ne znači da mu uvijek treba djevojka sa nasljedstvom. Češće se radi o karakteru, harizmi ili inteligenciji.

Kompleks usamljenosti se sastoji od iluzija čija se suština može svesti na ideju: posjedovanje materijalnih resursa privući će čovjeka za sretćnu vezu.

Međutim, sve dok čovjek sebe smatra bezvrijednim, čak i kupovina stana u centru grada neće ga natjerati da duboko razmotri drugačije. Mislite li da se radi o novcu? Evo nekoliko pitanja, čiji će odgovori pomoći da se oslobodite iluzija i vratite red u glavi.

Da li sam vrijedna?

Vrijednost sebe se ne mjeri isključivo u novcu. Naravno, čak i ako djevojka ima novac, to ne garantuje ljubavnu vezu. Djevojka sa ovim kompleksom može pomisliti: „Čovjek kojeg volim zarađuje pola miliona, a ja 10 puta manje. Dakle, ne odgovaramo jedno drugom”. Ona opravdava svoju neodlučnost ili nepripremljenost za finansijsku komponentu tih odnosa. Međutim, ona zaboravlja da se novac može prebrojati, ali nemoguće je tačno izmjeriti ljubav, nježnost, brigu i ljudske kvalitete, prenosi cosmopolitan.rs.

Moram li ponoviti sudbinu svojih roditelja?

Preuzmite odgovornost za sebe. Teško ili čak gladno djetinjstvo za mnoge postaje temelj društvenog uspjeha, a ne razlog da sebi zabranite sreću. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,