Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kompanija dozvoljava radnicima jedan besplatan odlazak u toalet, svaki sljedeći dva i po eura

Preuzmite sliku

Kineska kompanija našla se na udaru kritika zbog kažnjavanja “lijenih” radnika koji dnevno naprave više od jedne pauze za toalet.

“Anpu Electric Science and Technology”, kineska korporacija sa sjedištem u Dunguanu u provinciji Guangdung, priznala je da sprovodi bizarnu politiku jednog odlaska na WC dnevno i kažnjava zaposlene koji je krše s 20 juana (2,5 eura).

Prema obavještenjima kompanije koja su nezadovoljni radnici podijelili na društvenim mrežama, najmanje sedam zaposlenih kažnjeno je 20. i 21. decembra.

To pravilo izazvalo je bijes na društvenim mrežama, ali su službenici kompanije objasnili odluku uprave da stvori bizarno pravilo time da su mnogi radnici bili lijeni i koristili su pauze za WC da bi pušili i izbjegavali svoje dužnosti.

 • “Bespomoćni smo. Činjenica je da su radnici lijeni na poslu”, rekao je direktor kompanije za Guangdong TV.

  “Uprava je više puta razgovarala s tim radnicima, ali još nije postigla pozitivan rezultat.”

  On je dodao da se pravilo ograničenja korišćenja toaleta smatra boljom alternativom od otkaza, jer bi pronalazak novih radnika bio teži. Takođe je objasnio da od prestupnika nije zatraženo plaćanje kazne od 2,5 eura, već je iznos oduzet od njihovih mjesečnih bonusa.

  Vijest o kazni kompanije privukla je pažnju opštinske Kancelarije za ljudske resurse i socijalno osiguranje. Tamošnji zvaničnici započeli su istragu o tom pitanju, ali već su rekli kineskoj publikaciji “The Paper” da je pravilo nezakonito. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,