Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koliko vas košta ovisnost o kofeinu: Isprobajte kalkulator i saznajte koliko godišnje potrošite na kafu

Preuzmite sliku

Naravno da vam neće pokazati tačan iznos u fening koliko ste potrošili u godinu dana, ali rezultat će biti dovoljno približan da vas osvijesti o tomu koliko stvarno izdvajate za taj mali užitak

Mnogi ljudi ne mogu započeti dan bez šolje kafe. Onda popodnevna kafa s prijateljima u kafiću, pa još pokoja kafa s poznanicima koje slučajno sretnete u prolazu… I nakupi se toga. O tome vjerovatno ne razmišljate, ali vaša vas ovisnost o kofeinu košta vjerovatno više nego što mislite. Osmišljen je zabavan kalkulator uz čiju pomoć možete lako doći do prilično preciznog iznosa. Ovisno o tome koliko puta sedmično kupujete kafu, konačna bi vas cifra mogla itekako šokirati.

Saznat ćete da, čak i ako kavfu kupujete samo nekoliko puta sedmično, to može povećati vaše godišnje troškove za nekoliko stotina KM. Tako ovisnici o kofeinu koji odlaze u kafić pet puta sedmično, troše vjerovatno i do 1500 KM godišnje samo na kafu. Ali, najbolje je da se sami testirate ovisno o svojim navikama i vrsti kafe koju pijete. Kalkulator će vas tražiti da unesete i taj podatak jer nije ista cijena obične crne kafe i kapučina.

Cijene se baziraju na prosječnim iznosima odabrane kafe u kafićima poput Starbucksa. Dakle, na početku će vas kalkulator zatražiti da iz padajućeg izbornika izaberete svoj omiljeni napitak, a potom i koliko ga puta sedmično kupujete. Na temelju toga, brzo dobivate rezultat na sedmičnoj odnosno godišnjoj osnovi. Ako ne pijete kafu, izračunajte koliko trošite na čaj ili toplu čokoladu. Istinu saznajte OVDJE. (Net.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,