Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Koliko trbušnjaka dnevno treba napraviti da se mišići počnu ocrtavati?

Preuzmite sliku

Savršeno oblikovan trbuh s vidljivim ‘pločicama’ traži pravi rad i upornost, a kombinacija vježbanja trbušnjaka i zdrave prehrane s više povrća i proteina dobitna je kombinacija.

I dok o vrsti hrane koju je poželjno jesti znamo dosta, manje je poznato koliko trbušnjaka bismo trebali napraviti? Poznato je da su trbušnjaci izvrstan način izgradnje snage i povećanja kondicije, a zapravo nema tačnog broja koliko bismo ih u danu trebali napraviti. No, okvirno, kombiniranje tri seta trbušnjaka s po 25 do 50 ponavljanja je potreban broj kako biste lijepo oblikovali trbušne mišiće. Ili, još bolje, trebate raditi trbušnjake samo tri puta sedmično ako ih kombinirate s kardio treningom i treningom snage, savjetuju stručnjaci.

Koja je najbolja tehnika

Prvo, lezite na pod i pobrinite se da su vam koljena udaljena od kuka. Zatim stavite ruke iza glave, na mjesto gdje se spajaju glava i vrat te provjerite jesu li laktovi usmjereni na obje strane sobe. Povucite pupak prema kralježnici i polako podignite torzo. Izbjegavajte iskušenje da savijete vrat i pokušajte ne ići prebrzo. Naime, izvođenje trbušnjaka što brže oslanja se na zamah, a ne na snagu mišića.
Važno je što jedete
Kao što i sami znate, kako biste smršavili, vaša prehrana mora biti zdrava. To znači da jedete hranjive sastojke, cjelovite namirnice, zdrave masnoće, poput avokada i orašastih plodova, voće i povrće te proteine, poput piletine i ribe. Hrana s niskim udjelom kalorija, na primjer, nemasni jogurt i leća, također mogu pospješiti gubitak kilograma.

Treba izbjegavati transmasti i dodane šećere. To znači da biste trebali pokušati ograničiti unos čipsa i kolača te jesti manje slatke hrane općenito. (gloria.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,