Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Koliko traju ženska prijateljstva?

djevojke-smijeh
Preuzmite sliku

Najbolja ženska prijateljstva ne traju večno. Već u 20-ima žene češće komuniciraju sa muškarcima.

\"djevojke-smijeh\"Ako izvodi telefonskih računa mogu biti relevantni dokazi, čini se da najbolja prijateljstva ipak ne traju vječno.

Naime, muškarac je uverljivi broj jedan na popisu kontakata žene i to od njenih 20-ih, pa sve do kasnih 40-ih godina života. Kasnije na vrh dolazi žena i to najčešće njena kćerka.

Istraživači sumnjaju da ti obrasci ukazuju na ženske strateške društvene veze koje čine da se usresređuju na partnere tokom reproduktivnih godina, a zatim u kasnijim godinama prelaze na djecu.

\”Izgleda da žene na taj način investiraju u društveni kapital i to je pametna strategija koju muškarci jednostavno ne čine. Imate ograničenu količinu vremena, truda i emocija koje možete investirati u svoje odnose, a žene imaju tendenciju da snažno ulažu u pojedince\”, pojasnila je Robin Dunbar, antropolog sa Oksford univerziteta.

I ovo istraživanje je pokazalo da se veze i odnosi tokom života mjenjaju. Često ženske prijateljice iz rane mladosti jednostavno nestanu u zrelijem dobu. Ali, žene ipak paze na odnose jer razumiju koliko su važni u starijem životnom dobu.

Sada kada su otkrili da žene i muškarci drugačije grade međuljudske odnose, naučnici žele da se fokusirju na proučavanje mozga kako bi se otkrilo koji dijelovi mozga djeluju na različite odnose i kako.

Izvor: tportal / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: