Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koliko traje prosječni seks? Nauka dala konačan odgovor

Preuzmite sliku

Pola godine mjerili su koliko treba parovima u pet zemalja. U obzir su, doduše, uzeli samo heteroseksualne, ali ipak…

Ako je neko i sumnjao, to su se isto zapitali i naučnici. A onda su na to odlučili dati i naučni odgovor. Skupina naučnika iz Holandije, Velike Britanije, Turske, SAD-a i Španjolske u zajedničkom je istraživanju istraživala na uzorku od 500 parova koliko traje prosječni seks. Pod seksom se pritom mislilo isključivo na koitus, dakle od početka penetracije u vaginu do ejakulacije.

Ispalo je da prosječni seks traje pet minuta i 24 sekunde, ali sve skupa nije bilo ni izbliza tako jednostavno. Prvo što je istraživanje trajalo pola godine. Drugo, zato što je trebalo smisliti način kako da parovi mjere trajanje seksualnog odnosa. Koristili su štopericu. Ali vjerojatno nema osobe kojoj u takvim okolnostima pritiskanje štoperice nije prioritet.

I s time su izišli na kraj. Na kraju su dobili ogroman raspon rezultata; od 33 sekunde u najkraćem slučaju do 44 minute u najdužem. Sve skupa bez predigre. Istraživanju su mnogi naknadno prigovorili to što je uključivalo samo heteroseksualne parove, ali su se autori istraživanja branili argumentacijom da bi svako proširenje uzorka unosilo veliki broj novih varijabli s kojima nisu znali što bi.

Prigovori su se odnosili i na to što seksualni odnos definitivno nije samo penetracija penisa u vaginu. Naučnici, međutim, ni u tom dijelu nisu znali kako bi u uzimanju u obzir i toga klasificirali rezultate. Uostalom, ideja koja ih je odvela u istraživanje bila je vezana uz stepen ponovne pohrane serotonina, hormona dobrog raspoloženja i s još nekim funkcijama, kod ljudi s preuranjenom ejakulacijom.

Na kraju je iskrsnulo mnoštvo korisnih podataka. Ispostavilo se da seks traje kraće kod starijih osoba nego kod mlađih parova. Pokazalo se i to da korištenje kondoma uopće ne utječe na duljinu seksualnog odnosa. Konačno, s izuzetkom Turske gdje je prosječni seksualni odnos trajao tri minute i 42 sekunde, kod nacionalnih prosjeka ispitanika u svim ostalim zemljama nisu primijećena odstupanja od globalnog prosjeka. (Expres.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,