Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Koliko je vegetarijanska prehrana (ne)zdrava?

Preuzmite sliku

Sve više ljudi širom svijeta odlučuje se na vegetarijanstvo, prehranu koja se temelji na namirnicama biljnog podrijetla. Ali koliko je vegetarijanstvo zdravo?

Naučnici tvrde da bi se prebacivanjem na vegetarijansku prehranu znatno smanjio broj preuranjenih smrti, piše healthline.com. Mnogi stručnjaci iz područja nutricionizma i medicine vjeruju da dobro planirana i uravnotežena vegetarijanska prehrana može osigurati sve potrebne nutritivne sastojke.

Vegetarijanci i vegani često hranom ne unose dovoljnu količinu proteina, željeza, vitamina, cinka i omega-3 masnih kiselina. Stoga je pravilno planiranje ovdje od izuzetne važnosti, pogotovo kod vegana.

Vegetarijanstvo može biti dobar način prehrane i života, ali samo ako je takva prehrana dobro isplanirana i uravnotežena.

Važno je konzumirati dovoljno mahunarki i zelenog lisnatog povrća. Potrebno je konzumirati pića i hranu bogatu vitaminom C. Vegani, koji ne konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, mogu se opskrbiti kalcijem putem zelenog povrća poput brokule, špinata ili blitve i sušenog voća.

Što se tiče proteina, dobar izvor je soja koja osigurava velike količine visoko kvalitetnih proteina. Osim toga, grašak, leća i sjemenke također osiguravaju značajan izvor proteina.

Kod vegana postoji mogućnost deficita vitamina B12 pa je potrebno uzimati dodatke prehrani ili sojine napitke. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: