Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Koliko dugo veš smije ostati u mašini nakon pranja?

Preuzmite sliku

Ako ste u prilici, idealno je da veš nakon pranja izvadite što prije. Ako ne, nemate razloga za brigu.

Stavili ste veš na pranje, ali vam je nešto iskrsnulo i nemate vremena izvaditi ga iz mašine čim završi? Bez brige, neće mu biti ništa ni ako ostane u mašini cijeli dan, otkriva stručnjak iz firme Whirlpool.

Ne stvara se plijesan tako brzo

Mnogi misle da mokri veš treba odmah staviti na sušenje jer će se u protivnom početi širiti bakterije u bubnju. No, ipak nema razloga za strah. Preporuka je da mokru odjeću izvadite u roku od osam do maksimalno 12 sati, prenosi Magazin.hr.

S ovom se tvrdnjom slaže i slavna Martha Stewart. “Savršeno je u redu ostaviti veš u mašini preko noći. Mislim, ne ostavljate ga sedam dana, ali za nekoliko sati ništa se loše neće dogoditi”, izjavila je svojevremeno za Today.

Veš smrdi zbog nečeg drugog

Naravno, ako ste u prilici, idealno je da veš nakon pranja izvadite što prije. Tačka u kojoj mokra odjeća može početi zaudarati ovisi, prije svega, o učestalosti čišćenja mašine, kao i o vrsti deterdženta koji rkoristite, piše The Sun.

Ako vam svježe opran veš ima neugodan miris, to može značiti da su bakterije i plijesan otprije prisutne u vašoj mašini. Taj ćete problem najlakše spriječiti ako vrata mašine držite otvorenima dok se ona ne koristi, nedavno je otkrio vodoinstalater na Facebooku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,