Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Koliko dugo pojedine vrste mesa možete držati u frižideru?

Preuzmite sliku

Kada spremamo namirnice u frižider, a osobito meso, bitno je držati se određenih smjernica i preporuka kako ne biste ugrozili svoje zdravlje.

Evo koliko koju vrstu mesa možete držati u frižideru.

Sirova perad

Sirova perad u frižideru može stajati samo dan ili dva i to na temperaturi od 4,5°C ili nižoj. U zamrzivaču je pak možete čuvati do godinu dana i to na temperaturi od -17°C ili nižoj.

Kuhanu perad možete držati u frižideru nekoliko dana, a ako je odlučite zamrznuti, onda može potrajati do šest mjeseci maksimalno, prenosi N1.

Crveno meso i svinjetina

Crveno meso i svinjetina mogu biti u frižideru do pet dana, a u zamrzivaču i do 12 mjeseci. Ostatke od ovog mesa koje ste već skuhali ili ispekli mogu stajati u frižideru 3-4 dana, a u zamrzivaču između dva i šest mjeseci.

Mljeveno meso

Mljeveno goveđe, teleće, svinjsko ili pileće meso može se čuvati u hladnjaku jedan do dva dana. U zamrzivaču može stajati tri do četiri mjeseca.

Hrenovke i drugo prerađeno meso

Čim otvorite pakovanje, smanjuje se rok valjanosti i trebali biste ih pojesti u roku od tri do pet dana. Ako prerađeno meso čuvate u zamrzivaču, ono može trajati 1-2 mjeseca.

Slanina i kobasice

Slaninu možete držati u frižideru sedam dana, a sirovu kobasicu treba pojesti u roku dva dana. Obje vrste mesa možete zamrznuti i tako će trajati mjesec dana. Neke vrste kobasica mogu potrajati i znatno duže ako su u zamrzivaču.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,