Srijeda, 21. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Koliko dnevnog svjetla je potrebno za dobar san?

Manjim izlaganjem dnevnom svjetlu i većim izlaganjem vještačkom tokom noći remetimo biohemijske i fiziološke procese u našem tijelu, tvrdi nagrađivana novinarka Linda Gedes u svom članku objavljenom u časopisu New Scientist. 

“Dobra vijest je da su istraživači otkrili kako i mala izloženost dnevnom svjetlu ima brojne prednosti za naše zdravlje. Ono može da nam poboljša san i raspoloženje, a i oporavak ide brže ako smo bolesni”, tvrdi Gedes.

U očnoj pozadini se nalaze fotosenzitivne ganglijske stanice koje su posebno osjetljive na plavo svjetlo, kao što su jako dnevno svjetlo ili svjetlost ekrana.

“Jedno istraživanje je pokazala da sat vremena izloženosti plavom svjetlu povećava brzinu reakcije ljudi više nego da su popili dvije šoljice kafe”, ističe Gedes.

  • Gedes smatra kako je tama također važna za održavanje naših procesa u tijelu. Izlaganjem svjetlu tokom noći se mijenja naš tjelesni ritam, potiskuje oslobađanje melatonina koji tijelu signalizuje da je vrijeme za spavanje.

    “Živimo na planeti na kojoj se smijenjuju tama i svjetlo. Vrijeme je da se ponovno povežemo s njima i prednostima koje nam pružaju”, zaključila je Gedes. (Index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje