Subota, 14. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Koliko dana godišnjeg odmora je potrebno da se odmorimo?

Sigurno se i vama dogodilo da se i nakon godišnjeg osjećate umorno i kao da niste bili na odmoru. Stručnjaci smatraju da je taj osjećaj najčešći kod vikend-odmora.

Svima je potrebno vrijeme za odmor, da se odmaknemo od svakodnevnih obaveza i promijenimo sredinu.

Istraživanje provedeno u SAD, u kojem je učestvovalo dvije hiljade osoba u dobi od 25 do 55 godina, pokazalo je da razina stresa ostaje ista kod onih koji na odmor odlaze kraće od tri dana.

Odrasloj osobi su potrebna najmanje tri dana odmora

Ima to smisla ako znamo da prvi dan puta nemate mnogo vremena baš za opuštanje. Drugi dan većini prođe u prilagođavanju u novom okruženju, nakon čega može početi proces opuštanja. Ipak, mnogi različito reagiraju pa je mnogima potrebno i mnogo duže prilagodbe kada su na godišnjem odmoru, piše Vecernji.hr

Skoro 35% ispitanika izjasnilo se da svoj odmor vole provesti u opuštanju i odmaranju. Za prvi izbor je 38% ispitanih odabralo neko avanturističko putovanje. Stručnjaci savjetuju da je dobro kombinovati i jednu i drugu opciju.

“Kombinacija odmaranja i opuštanja uz istraživanje nove okoline na destinaciji na kojoj se nalazite, odličan je recept za ponovni nalazak ravnoteže i mira.”, poručuje brand menadžer G Adventures-a, Simon Ma za Yahoo.

Na kraju, najvažnije je da vi odaberete mjesto na koje želite putovati, odmorite se i uživate. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,