Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koliko često bi trebalo prati farmerke?

Preuzmite sliku

Higijena je izuzetno važan segment našeg života, i ne samo da utiče na nas nego i na ljude u našem okruženju.

Međutim, postoji jedna ne baš tako “lijepa” navika koju slobodno možete praktikovati: gotovo nikad ne morate da perete svoje farmerke. Ako mislite da to nije dobra ideja, pogledajte sljedeće podatke.

Naime, student Josh Lee sa Univerziteta Alberta sproveo je jednu zanimljivo istraživanje sa svojim profesorom za tekstilno inženjerstvo. On je 15 mjeseci svakog dana nosio isti par farmerki, a sve to je bilježio svojom kamerom tokom tog perioda. Josh je taj par farmerica nosio svuda, od hladne Kanade do sunčane Kalifornije.

  • U slučaju da bi ih isprljao hranom, koristio je papirne ubruse kako bi uklonio fleke. Kada bi se pojavio neprijatan miris, on je jeans stavljao u frižider tokom noći i tako riješio problem. Ali jedna stvar je ostala nepromijenjena, ni pod kojim okolnostima nije prao taj par farmerica.

    Nakon 15 mjeseci ovog testa, Josh i njegov profesor su izmjerili procenat bakterija na džinsu, a zatim su ga konačno oprali. Zatim ih je ponovo nosio 13 dana, a nakon toga su opet izmjerili nivo bakterija na njima. Otkriveno je da se više bakterija nastanilo u periodu od 13 dana nego tokom prvih 15 meseci ovog istraživanja.

  • Ovo nije nova informacija. Poznati proizvođač jeans iz Kalifornije zapravo savjetuje svoje potrošače da jeans ne peru više od jednog puta mjesečno. Zato ukoliko tražite način da smanjite neke obaveze, jednostavno nemojte da perete svoje farmerke. Ako ništa, bar ćete uštjedeti na deterdžentu a i planeta će vam biti zahvalna zbog očuvanja vodenih resursa. (menshealth.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,