Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koliko brzo nakon seksa možete napraviti test za trudnoću i kada je najtačniji?

Preuzmite sliku

Ako se trudite ostati u drugom stanju ili ako želite izbjeći trudnoću, nesumnjivo ćete htjeti znati koliko dugo morate čekati da bi uradili test za trudnoću.

Iako su današnji testovi za trudnoću puno napredniji nego što su bili, još uvijek ne možete odmah napraviti test. Zato je važno ne žuriti i odmah raditi test, jer vam neće dati tačan odgovor. A neprecizan rezultat neće vam pomoći da olakšate svoj um. Ali razumljivo je da odgovor želite znati što prije možete, piše Daily Star.

  • Koliko brzo nakon seksa možete napraviti test na trudnoću? I koliko će tačno biti? Kratki je odgovor da se većina kućnih testova trudnoće može raditi od prvog dana propuštene menstruacije. Tada će test biti najtačniji. Dakle, ako ste testirali dan nakon seksa, učinili ste to pogrešno, prenosi Tuzlanski.ba.

    National Health Service kaže: „Većinu testova za trudnoću možete provoditi od prvog dana kada vam menstruacija kasni. Ako ne znate kada vam treba sljedeća menstruacija, napravite test najmanje 21 dan nakon što ste imali nezaštićeni seks.”

  • Međutim, važno je napomenuti da se začeće ne događa nužno onog dana kada imate spolni odnos. Specijalist za plodnost i ginekolog Babatunde Gbolade napisao je na blogu na Babycentre.co.uk: “Spermatozoidi vašeg partnera mogu živjeti u vašem tijelu do sedam dana, čekajući da jaje izađe. Dakle, ovisno o tome kada imate ovulaciju, mogli biste zatrudnjeti i do sedmicu dana nakon seksa. U ovom slučaju, čak i vrlo osjetljiv test trudnoće neće vam moći dati tačan rezultat otprilike dvije sedmice nakon što ste imali seks.”

    Ali kućni testovi su vrlo pouzdani ako se slijede upute. Test trudnoće možete napraviti na uzorku urina prikupljenom u bilo koje doba dana. Međutim, često se savjetuje da to napravite ujutro. Test trudnoće možete kupiti u bilo kojem supermarketu ili apotecii ili ga možete napraviti u klinici za seksualno zdravlje. Zapamtite, ako imate bilo kakvih nedoumica, uvijek je najbolje razgovarati sa svojim doktorom opće prakse. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,