Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koju bolju odluku ste donijeli u ponoć?

Preuzmite sliku

5 preporuka kako da u 2021. poboljšate kvalitet života.

 • Godina koja se nedavno završila bila je jedna od onih koje bismo rado izbrisali. Ipak, sve nas je naučila jednu značajnu lekciju, koju smo do sada tako olako uzimali – odgovornost.

  Kako ćemo sada svi što po navici, što iz opreza biti mnogo odgovorniji prema svima oko nas, sebi i okruženju, uvođenjem i ovih pet navika ne samo što ćemo svi biti odgovorniji, nego ćemo i dodatno popraviti kvalitet života:

  Redovna ishrana

  Karantin nas nije zatvorio samo u kuće i stanove, već i u mnogima od nas probudio duboko zakopan talenat za kuhanjem i strast za eksperimentiranjem u kuhinji. Iako je restoransko iskustvo i uloga gosta nešto što nam svima nedostaje, priprema obroka kod kuće ima brojne prednosti.

  Na prvom mjestu, u svakom momentu imate uvid u ono što vi i vaši ukućani jedete. Kontrola kvaliteta, svježina, količina, raznovrsnost, sklonost alergijama u uvjetima kada ste sami „šef kuhinje“ je u potpunosti u vašim rukama, a od marta prošle godine, zaista više niko nema izgovor kako „ne stiže nešto skuhati“. A ni da se hrani zdravo.

 • Ostavite cigarete ili ako baš ne možete pređite na bolje alternative

  Pušenje je definitivno navika s kojom trebate prestati. Ali to je mnogo lakše reći nego uraditi, jer istina je da jako malo pušača to uspije i to trajno. Prestanak pušenja je sasvim sigurno najbolja odluka koju možete donijeti, ali ako se već ne možete u potpunosti odreći cigareta, probajte sa boljom alternativom u vidu uređaja koji ne sagorijeva duhan, već ga samo zagrijava, čime kako naučnici tvrde, manje štete nanosite kako sebi i svom zdravlju, tako i svojoj okolini. To je pravac u kom bi trebalo razmišljati i ubuduće. A upravo jedan takav uređaj, IQOS se može kupiti uz brojne pogodnosti i putem online prodavnice samo jednim klikom na LINK. Izaberite da 2021. bude godina bez duhanskog dima!

 • Više čitajte

  Prevelika vezanost za internet, koja je postala gotovo nužnost, kancelarija u dnevnoj sobi i online rad od koga smo bili ovisni više nego ikada prije doveo je do prezasićenja i aplikacijama i striming platformama i pretraživačima, pa čak i običnom internet razonodom i okrenuo nas čitanju. Istina je da internet, aplikacije i online izdanja knjiga, pa čak ni serije, nikada nisu uspjele u potpunosti zamijeniti ushićenje i zadovoljstvo kada sklopite korice knjige koju ste pročitali u dahu, ali karantin nas je definitivno natjerao da čitamo malo češće i više, i obrišemo prašinu sa stare porodične biblioteke i započnemo onu dugo planiranu triologiju. Koliko ste vi knjiga pročitali ove godine?

 • Ustanovite režim spavanja

  Iako je prirodno razmišljati o svemu što trebate učiniti tokom dana, ono što radite pred i kada odlazite na spavanje, može vam promijeniti život u vrlo kratkom periodu. Novi madrac i uvođenje večernje rutine mogu vam pomoći na više načina. Vaša izgled, nivo energije, kreativnost i pozitivno razmišljanje mogu biti direktno uzorokovani boljim i redovnim snom. Trećinu svog života provedemo spavajući, stoga je to zaista vrijedna investicija, koja se višetruko vraća.

 • Udomite psa

  Ukoliko živite sami i osjećate usamljenost, anksioznost ili vam nedostaje vam društvo, zamislite da vaš najbolji prijatelj živi sa vama. A to je vrlo jednostavno i ostvarivo, zato – udomite psa. Osim što su najbolji čovekov prijatelj, psi dokazano popravljaju raspoloženje, savršeno su društvo za razgovor i šetnju, ali i motivacija i obaveza koja vam ne dozvoljava da klonete i prepustite se letargiji. Uvijek težite da u životu budete onoliko dobri koliko vaš pas misli da jeste. (Foto: iStock)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,