Subota, 27. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koji ste “ljubavni” tip?

Preuzmite sliku

Kažu da postoji šest načina da budete zaljubljeni, a vaš “ljubavni stil” određuje “kurs” vaše veze.

Kad prepoznate svoj stil, možete lakše procijeniti odnos koji gradite sa partnerom, i možda će vam biti lakše da donesete ispravne odluke. To će vam pomoći da imate realnija očekivanja, da shvatite kako se “dešava ljubav” i kako to osjećanje evoluira. Jednom kad prihvatite da i ljudi koji se vole ne moraju uvijek da imaju savršen seks, recimo, biće vam lakše ako i u vašoj vezi ponekad nastane zatišje na tom polju.

Koji ste tip? Prepoznajte se u opisima koji slijede, i pogledajte šta možete da uradite da vaš odnos sa osobom koju volite bude zdrav, a veza – sretna.

 • ljubav-veza-par
 • Zaljubljujete se u “ideju o ljubavi”

  Volite da budete zaljubljeni. Lako se može desiti da vas osoba privuče izgledom, fizičkim atributima, ali se isto tako lako i razočarate ako se to vremenom promijeni, jer očekujete da sve ostane “idealno” zauvijek, pošto se prvo zaljubljujete u “ideju o ljubavi”, a tek onda u osobu.

  Šta možete da uradite? Nemojte zaboraviti da se prava ljubav ne povlači prateći liniju njegovih zalizaka, i ne smanjuje obrnuto proporcionalno rastu kilograma. Romantika ne mora da nestane samo zato što vaš odnos sa partnerom sazrijeva. Planirajte izlaske, vikend-putovanja samo za vas dvoje, tako da održite te varnice s početka veze koje su vam toliko potrebne.

  Imate “svoj tip”

  Imate kriterije od kojih ne odustajete. Čak i kada ste u dužoj vezi, od partnera očekujete da se uklopi u vaše zamišljene standarde i vršite pritisak da se promijeni, ako u nečemu odstupa od vaše ideje o “pravom” ili “pravoj”.

  Šta možete da uradite? Oprostite se od ideje o vašem “tipu” muškarca ili žene. To ne postoji, i iako je možda očekivano da se kroz tu fazu prođe u razvoju seksualnosti, prirodno je i da je sa godinama prerastete. Kad izađete iz te klinačke faze, trebalo bi da budete svjesni da je za ljubav važno povjerenje, bliskost i praštanje. Neko ko će umjeti da vas nasmije i da vas utješi. Ako nastavite da čekate da se pojavi “vaš tip” vrlo je vjerovatno da ćete ostati sami i nesretni.

 • opasna-zena-kucka-gard-veza-musko-u-vezi
 • Opsjednuti ste partnerom

  “Sad kad smo u vezi ima sve da radimo zajedno”. Uz to, sve vrijeme se brinete oko nečega, muči vas sumnja da li će vas partner ostaviti, čak i ako ste godinama zajedno. Neprestano preispitujete vaš odnos, mučeći i sebe i osobu sa kojom ste u vezi, umjesto da se opustite i uživate.

  Šta možete da uradite? Ukratko, da prestanete pod hitno. Ako vam to ne uspije, potražite pomoć bliskog prijatelja, ili možda i psihologa, ne biste li utvrdili zašto ste toliko nesigurni. Razgovor sa partnerom na ovu temu nije dobra ideja, pošto mu se vjerovatno smučilo da vam na dnevnoj bazi ponavlja da vas voli i da vas neće ostaviti, iako zaista misli tako.

  Neprestano se žrtvujete

  Dajete više nego što dobijate? Pokušavate da prepoznate potrebe vašeg partnera, i da ih zadovoljite, i prije nego što ih on sam postane svjestan? Ovakvo ponašanje je iscrpljujuće i za vas i za osobu sa kojom ste u vezi.

  Šta možete da uradite? Važno je da imate život i nezavisno od veze u kojoj ste. Njegujte stara prijateljstva, ne odustajte od stvari koje su vam važne i odvojite vrijeme samo za sebe, radite nešto što volite, u čemu vaš partner ne mora da učestvuje.

  Volite igru, osvajanje

  Tokom udvaranja, potpuno se posvetite osobi koja vas zanima, razmišljate samo o njoj, i spremni ste na sve samo da biste je osvojili, a kad konačno stignete do “cilja”, brzo gubite interesovanje?

  Šta možete da uradite? Ako ste već taj tip, a u vezi ste, izbjegavajte situacije koje mogu da dovedu do prevare. Nemojte se dovoditi u iskušenje, ako vam se ide na piće, idite sa parternom, ne sa zgodnim kolegom ili koleginicom sa fakulteta. Umjesto da tragate za uzbuđenjima “sa strane”, radite nešto zabavno i uzbudljivo sa partnerom, tako da ga sagledate u novom svjetlu.

 • veza-bez-obaveza
 • Prijatelji, pa ljubavnici

  Jednog dana pomislite “baš dosta vremena provodim sa…”. Onda shvatite da ste zaljubljeni, i ako se ispostavi da su osjećanja obostrana, niste ni trepnuli, a već ste u vezi koja je stabilna i snažna, ali bez mnogo uzbuđenja.

  Šta možete da uradite? Ne dozvolite da vaš odnos i dalje bude prije svega prijateljski. Dobro je ako ste ljubavnici i prijatelji, naravno, ali da ne biste živjeli u “mlakoj” vezi, planirajte vrijeme samo za vas dvoje i uložite dodatni trud da jedno drugo podsjetite da ste, osim što ste divne osobe, i seksi i uzbudljivi. I jedno i drugo je od ključne važnosti za sretnu vezu.

  (mondo.rs)

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje