Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koji je pravi razlog smanjenja seksualne želje kod žena i kako to izbjeći?

Preuzmite sliku

Kod velikog broja žena koje imaju četrdeset i više godina dolazi do velikog smanjenja želje za seksualnim odnosima.

I dok velik broj stručnjaka, ali i laika za to okrivljuje menopauzu i prirodnu suhoću žena u menopauzi, sve više naučnika  i naučnica provodi istraživanja kako bi došli do novih i drugačijih zaključaka. Nakon mnoštva pročitanih knjiga na temu samorazvoja, samootkrivanja, duhovnosti i osobnog rasta, opstetričarka i ginekologinja Susan Hardwick-Smith odlučila je posvetiti se i proučavanju sebe, ali i svih drugih žena u domeni seksa i libida.

 • Šta žene, nakon četrdesetih, koči u želji za seksom?

  Ono što je Susan kroz razgovore s drugim ženama shvatila jest činjenica da žene nakon četrdesetih zapadnu u zamku koju ssame stvore. U mladosti velik broj žena teži za ostvarenošću. Naporan rad, posvećivanje karijeri, ljubavi i prijateljima te porodici često ih dovede do toga da nemaju vremena za sebe. Susan tvrdi kako je mnogim ženama prekretnica u životu odrastanje djece. Odrastanjem djece mnoge žene postaju svjesne vremena i vlastitih (tjelesnih) promjena koje je donijelo vrijeme. Takav način razmišljanja vodi u zamke iz kojih se žene vrlo teško iščupaju. No zrelo životno doba nije kraj seksualnog života.

 • Kako izbjeći zamku koja vodi u život bez seksa?

  Ono što je 52-godišnja Susan, koja se i sama borila s prihvatanjem vlastitih promjena, primijetila jest činjenica da postoje žene koje itekako uživaju u svojim godinama. Umjesto osuđivanja vlastitog tijela i bježanja od promjena, te su žene odlučile prihvatiti svoje tijelo te slaviti svoju mudrost. Činjenica je da s godinama postajemo mudriji, zreliji, iskusniji i bolji u životu, a sve su to osobine koje trebamo iskoristiti i kada je u pitanju seks.

  Život ne prestaje u pedesetima

  Ono što je paradoksalno u cijeloj priči oko godina jest činjenica da mladost uporno želi biti starija, mudrija i uspješnija, a starost se boji uopće biti! Susan kaže da ako ste u mladosti svoje vrijeme najviše posvećivali poslu i izgradnji obitelji, u starosti imate puno pravo biti ono što želite. Otvorite se, istražujte, nemojte se sramiti svog tijela i svojih želja. Četrdesete i pedesete godine mnogim su ženama najbolje baš zbog toga što konačno imaju vremena za sebe i što konačno znaju što žele, a što ne žele. Nemojte zaboraviti iskoristiti svoju mudrost sebi u korist. (ljepotaizdravlje.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,