Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Koje vježbe i treninge bi trebalo izbjegavati u večernjim satima?

Preuzmite sliku

Jutarnje ili podnevno vježbanje mogu da pojačaju energiju i poboljšaju mentalni fokus. Da li postoje slične prednosti ako vježbate u večernjim satima?

Iako i večernje vježbanje ima poprilično prednosti, trening biste trebali da planirate prema onome što planirate da raditi nakon njega, da li ćete spavati, raditi noćnu smjenu ili nešto drugo, prenosi N1.

Nekoliko stvari bi trebalo da znate o noćnim treninzima kao i koje vježbe bi trebalo preskočiti.

Izbjegavajte kardio trening

Prema mišljenju Michaela Breusa, psihologa i stručnjaka za spavanje, određene vježbe mogu ili da pomognu ili da ometaju obrasce spavanja.

Na primjer, objasnio je kako se „čini da redovan kardio trening pomaže ljudima da zaspe“, ali sve zavisi od toga kada trenirate, piše HuffPost.

Breus je preporučio da završite kardio trening najmanje četiri sata prije odlaska u krevet jer se melatonin, hormon koji stvara mozak, a koji pomaže u kada je spavanju u pitanju, oslobađa kada je osnovna tjelesna temperatura niska. Trening povećava tu temperaturu.

Preskočite HIIT trening

Keat Hodgis, certifikovani trener, rekao je da intervalni trening umjerenog ili visokog intenziteta može da vas razbudi, a da „endorfin koji se otpušta nakon vježbe pruža euforični podsticaj u energiji.“ Zato ovo možda nije najidealnija opcija ako vježbate prije nego što krenete na spavanje.

Trening snage je dobar izbor za veče

Pridržavanje manje dinamičnih vježbi je najbolje u vrijeme oko spavanja, rekla je Tatiana Boncompanjii, certifikovan trener i predložila da se noću držite upravo treninga snage.

I joga je dobra ideja

Breus je preporučio laganu jogu prije spavanja jer „pomaže da usredsredite um i opustite tijelo“.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,