Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koje riječi nikada ne bi trebalo da izgovorite tokom svađe sa partnerom

Preuzmite sliku

Zajednički život nije uvijek lak. Ima dana kada je sve kako treba, sve lijepo, sve ružičasto, a ima i onih kada se događaju male burne epizode koje treba prebroditi.

U stvarnosti, čak i ako smo ponekad skloni da dramimo, romantične prepirke neophodne su za zdravo funkcionisanje para.

Normalno je i prirodno da se ponekad javi netrpeljivost kada se ne slažete sa svojom drugom polovinom. Osim u bajkama, zapravo ne postoje parovi kod kojih je romantika svakodnevica i gdje nema izazova.

U slučaju da dođe do razmirica važno je ostiti pribran kako bi ste se suočili bez pretjerivanja. U ljubavi je komunikacija i dalje zasigurno majka svih vrlina. Ako lako planete, pogotovo kada se nađete u središtu svađe, poželjno je da pripazite na svoj jezik kako stvari ne bi krenule u neželjenom smjeru.

Koje dvije riječi ne biste smjeli da izgovorite tokom svađe sa partnerom?

Tako, prema riječima stručnjaka za veze, postoje dvije reči koje apsolutno treba da izbjegavate tokom svađe kako se ne bi loše završila. Ova dva pojma, naime “uvijek” i “nikad”, smatraju se nekonstruktivnim jer naglašavaju problem dajući mu još dramatičniji obrt. Imaju tendenciju da dodaju “konačan” ili čak “neopoziv” karakter rečenici. Druga strana zatim odmah počinje da se brani, te svađa ne vodi nikuda, piše Grazia France, a prenosi City Magazine.

Kao što ističe terapeutkinja za parove Tara Grifit u kolumnama časopisa Huffington Post, kada su te riječi popraćene zamenicom “ti”, to produbljuje neprijatnost. Ona je podijelila tipičan primjer “keca iz rukava” kako ne biste pogoršali ionako napetu situaciju: „Osjećala sam se povrijeđeno i zanemareno jučer kad nisi pospremio svoje stvari prije dolaska naših gostiju, kao što sam te zamolila da uradiš. Slijedeći put bih stvarno voljela da mi pomogneš”.

Umjesto “uvijek” i “nikad”, mudrije je poslužiti se prilozima koji određuju učestalost događaja: poput “ponekad”, “često”, “rijetko” ili “malo”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,