Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koja je razlika između prebiotika i probiotika?

Preuzmite sliku

Da li znate koja je razlika između prebiotika i probiotika?

Posljednjih nekoliko godina sve se više govori o zdravlju crijeva i koliko je važno za opšte zdravlje. I svi smo čuli za probiotike (žive bakterije koje se nalaze u nekim namirnicama i dijetetskim suplementima), ali šta je sa prebioticima?

Otkrivamo vam koja je razlika između njih. Šta su oni?

Prebiotici su vrsta dijetetskih vlakana koja čuvaju prijateljske bakterije u crijevima. Pored probiotika, prebiotici su važan dio održavanja zdrave crijevne flore, koja je povezana sa stanjima kao što su Kronova bolest, kolitis i refluks kiseline. Crijevna flora se povezuje sa zdravljem mozga, emocionalnim zdravljem, kardiovaskularnim zdravljem i drugim sistemima.

Koja je razlika između probiotika i prebiotika?

Prebiotici su hrana za korisne bakterije (probiotike). Više prebiotika nego probiotika, rade efikasnije, a vaše tijelo će biti zdravije, prenosi Ženski magazin.

Kako možete uživati u prebioticima?

Kao i kod probiotika u jogurtu i kiselom kupusu, prebiotici se nalaze i u mnogim namirnicama bogatim vlaknima. Možete ih naći u artičokama, jabukama, šparglama, bijelom i crnom luku. Pored probiotika, možete uzimati i prebiotičke dodatke. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prosječna žena mora svakodnevno konzumirati 25 do 30 grama vlakana. Međutim, kada počnemo da se bolje brinemo o našim mikrobima, određeni rezultati (kao što su redovno pražnjenje i manje nadimanje) neće biti odmah primijetni. Prvi rezultati se mogu vidjeti negdje poslije jednog mjeseca zdrave ishrane. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,