Utorak, 20. Mart 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Koja je idealna razlika u godinama između partnera?

Mnogi smatraju da razlika u godinama između partnera nije važna, ali nauka kaže da to može da odredi koliko će veza potrajati.

“Srce želi ono što želi”, “godine su samo broj” su uobičajene fraze kojima se govori u razlici u godinama.

I u 2017. godini, velika razlika u godinama između partnera i dalje je razlog za “podizanje obrve”.

Uzmimo za primjer nedavno izabranog predsjednika Francuske Emaanuela Macrona (39) i njegovu suprugu Brigitte Trogneux (64). O njima dvoma su zbog razlike od 25 godina pisali svjetski mediji, a Macron je rekao da mu nije jasno čemu tolika opsesija razlikom u godinama.

“Da sam 20 godina stariji od supruge, niko ni na sekund ne bi pomislio da ne bi trebalo da budemo zajedno. Ali, pošto je ona 20 godina starija od mene, mnogi smatraju da je naša veza nemoguća”, rekao je Emmanuel koji je sa Brigitte u braku već deset godina.

Iako uvijek ima izuzetaka, istraživanja pokazuju da se neke veze zbog razlike u godinama mogu završiti suzama.

Sudeći prema studiji sprovedenoj na univerzitetu u Atlanti, što je veća razlika u godinama među partnerima, to je veća šansa da će raskinuti.

Analizirajući 3.000 parova, naučnici su utvrdili da parovi među kojima je razlika do pet godina imaju 18 odsto više šanse za raskid, u odnosu na partnere istih godina.

Taj broj je porastao do 39 odsto za parove gdje je razlika do deset godina, a do čak 95 odsto kod onih gdje je razlika 20 godina.

Dakle, kolika je idealna razlika u godinama?

Stručnjaci kažu da je najbolje kada je razlika među partnerima jednu godinu jer su tada najmanje šanse za raskid – samo tri odsto.

Naravno da to nije jedini faktor koji utiče na uspjeh veze, ali moguće je da ima uticaj – prije svega jer parovi među kojima je velika razlika u godinama imaju (mada ne nužno) različite poglede na svijet, različite ciljeve i stavove…

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,