Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Klasika na novi način: Paprike punjene mljevenim mesom iz pećnice

Preuzmite sliku

Punjene paprike izuzetno su svestrane: bilo vegetarijanske ili klasične s mljevenim mesom i rižom – postoji ponešto za svaki ukus.

Jednom pečena s mozzarellom, drugi puta s fetom, ponekad podijeljena na dvije polovice paprike, ponekad izdubljena i s kapuljačom, ponekad s umakom od rajčice i kapara, ponekad uz svježe tikvice, a ponekad poslužena s kus-kusom ili rižom. Mnogo je ideja za glavna jela na bazi punjene paprike. Omiljeni recept za paprike punjene mljevenim mesom

Sastojci: 1 glavica luka, 1 režnjić češnjaka, 500 grama miješanog mljevenog mesa, 100 grama riže (kuhane), 1 jaje, mljevena paprika, sol, biber (svježe mljeveni), 8 paprika, 1 kašika maslaca, 1 kašika brašna, 500 mililitara povrtne juhe, 70 g koncentrata rajčice, šećer

Priprema: Ogulite i nasjeckajte luk i češnjak. Zamijesite luk i češnjak s mljevenim mesom i kuhanom rižom. Potom umijesite jaje. Dobro začinite mljevenom paprikom, solju i paprom. Zagrijte pećnicu na 220 stepeni (s ventilatorom na 200). Očisti te paprike od sjemenki pa nadjeni smjesom od mljevenog mesa. Od ostatka mljevenog mesa napravite okruglice.

Zagrijte maslac u tavi pa umiješajte brašno. Ulijte povrtni temeljac, umiješajte koncentrat rajčice te umak začinitepaprom, soli i šećerom. Stavite punjene paprike i okruglice zajedno s umakom u posudu za pečenje i ostavite da se peče u pećnici 20 do 30 minuta (ovisno o veličini i željenoj čvrstoći). Poslužite s rižom. (Miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,