Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kineska vlada zabranila “promovisanje feminizovanih muškaraca” i talent showove

Preuzmite sliku

Kineske vlada zabranila je neke talent showove kao i “promoviranje feminizovanih muškaraca” u nastojanju da promijeni zabavnu industriju za koju vjeruju da može imati poguban uticaj na mlade Kineze.  

Televizijske institucije ne smiju emitirati sadržaj poput raznih showova i reality showova koji od djece prave zvijezde, prenosi britanski Guardian, a zabranili su i “abnormalnu estetiku”, koja promovira “feminizovane” muškarce, “vulgarne influencere”, te “moralno posrnule” izvođače”.

Prema objašnjenju vladajućih, nova pravila su ustanovljena kako bi riješili navodne probleme izvođača koji krše zakon i moralne vrijednosti, te izazivaju “haos među fanovima”, te kako bi stvorili “atmosferu ljubavi prema komunističkoj partiji i državi, te poštovanje za moralnost i umjetnost”, prenosi Večernji.

Talent showovi postali su veliki fenomen u Kini posljednjih godina, djelimično zato što su producenti uveli nove formate po uzoru na Južnu Koreju i Veliku Britaniju koji su na kineskom tržištu postigli veliku popularnost.

U Kini postoje i brojne kontroverze vezane za popularne showove. Primjera radi nakon što je pop zvijezda Kris Wu bio optužen za silovanje, što on poriče, preko noći je izbrisan njegov profil na društvenoj mreži Weibo na kojoj ga je pratilo 52 miliona ljudi, a njegove su pjesme uklonjene sa svih kineskih stranica za streamanje muzike. Kad je priveden, prema pisanju kineskih medija, neki njegovi fanovi su na internetu kovali planove da provale u zatvor i “spase” ga.

Na to je reagovala kineska komunistička partija koja je objavila saopćenje u kojem navode da ovaj primjer pokazuje kako se “iskrivljena kultura fanova” mora ispraviti, te da stvaranje čistog i sigurnog prostora za većinu korisnika interneta, naročito mladih ljudi, zahtijeva udružene napore cijelog društva.

“Moramo raditi zajedno kako bismo uspostavili pravila za slavne osobe, te zadržali njihov uticaj u okvirima, ojačali samodisciplinu unutar industrije i potakli zabavljače da uspostave ispravne profesionalne vrijednosti”, naveli su.

Već su prošlog mjeseca uklonili preko 150 hiljada “štetnih informacija” s internetskih platformi i zatvorili preko 1300 chat grupa.

“Fanovi uvijek nalaze izgovore za svoje idole, čak i kad su ovi uključeni u kriminalne djelatnosti. Neki marketinški profili parazitiraju na industriji koja se vodi fanovima. Dok god je to isplativo, objavljivat će se pristrana mišljenja na internetu”, rekao je Shi Wenxue, kulturni kritičar iz Pekinga. Vlast je pozvala kineske medije da se “odupru pokazivanju bogatstva i tračeva, negativnih vrućih tema, vulgarnih internet celebrityja”, a sastavili su i listu od 24 programa koje oni smatraju najboljima od kojih su mnogi povezani s kineskim vođom Xi Jinpingom, prenosi Index Magazin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje