Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kao sa slike: Jedno od najljepših mjesta na svijetu za porodični život

Preuzmite sliku

Postoje mnogi urbani prostori na kojima arhitekte iskazuju kreativnost koristeći zemlju kao svoje platno. Jedan takav primjer predstavljaju i ovalne bašte u Danskoj koje svjedoče kako dizajn pejzaža može biti pravo umjetničko remek-djelo kojem ćemo se decenijama diviti.

Dansko predgrađe Naerum, u Kopenhagenu već decenijama krasi jedno od vizuelno najprivlačnijih dizajna pejzažne arhitektureovalni vrtovi. Kreirani su od strane pejzažnog arhitekte Karl Teodor Marius Serensen, danskog pejzažnog arhitekte koji se smatra jednim od najvećih arhitekata 20. vijeka u svom polju, a bio je i vodeća ličnost prve generacije modernista u pejzažnom dizajnu, prenosi KućaStil.

 • Ovalni vrtovi u Kopenhagenu su njegov najpoznatiji projekat. Nastali 1948. godine, ovi vrtovi se sa stoje od 40 ovalnih baštenskih parcela, okruženih živom ogradom, približne veličine od 25 m sa 15 m. Položeni su na travnjaku između stambenih zgrada na jednoj strani i tradicionalnijih baštenskih vrtova na drugoj. Prvobitno je Serensen  zamislio projekat dizajniran poput mreže, sa simetričnim, kružnim baštama. Međutim, ovo je na kraju rezultiralo fleksibilnijim, organskim oblikom i rasporedom parcela koje su pospješile dinamičniji izgled.

 • Na samom početku projekta, vlasnici parcela su mogli slobodno postaviti svoje domove, birati žive ograde i dizajnirati unutrašnjost svojih parcela, ali Serensen je pružio svoja uputstva, ističući da su ona više namijenjena kao vodič, a ne pravilo. Sedam decenija kasnije, ovalni vrtovi u Kopenhagenu i dalje su jedna od najlepših atrakcija u danskoj prijestolnici.

  Uprkos slobodi dizajna koju je svaki vlasnik zemljišta posjedovao tokom godina, ovalni vrtovi su na neki način uvijek zadržavali konzistentnost i određenu dosljednost dizajnu, poput redovnog šišanja živih ograda, što je pomoglo da se zadrži njihov šarm.

 • Nedostatak popločanih puteva između vrtova ka bilo kojoj kući može izgledati kao greška, ali su zapravo namjerno izostavljeni. Danski pejzažni arhitekta je ovim želio da podstakne vlasnike da više šetaju u prirodi, udahnu svjež vazduh prije nego što uđu u automobile, kao i da se poveća komunikacija između samih komšija i stvori jedna divna komuna.

  Najupečatljivija stvar u vezi sa dizajnom Serensena je ta što ovalni vrtovi izgledaju fantastično iz ptičije perspektive, a čine poseban i ugodan doživljaj sa zemlje prilikom šetnje, što je i bio plan ovog pejzažnog arhitekte.

  Kako izgleda šetnja među ovalnim baštama možete pogledati ovdje(Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje