Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kao na oblaku: Sedam trikova uz koje spavaća soba postaje prava oaza mira

Preuzmite sliku

Spavaća soba mjesto je na kojem se želite opustiti, povući se od vanjskog svijeta i zato vam je važno da bude što udobnije i što mirnije mjesto.

Osim potrebe da bude u mirnom dijelu kuće ili stana, osjećaju oaze mira mogu pridonijeti i dekorativni elementi koje unosite u nju. Ovo su neki od njih.

Lepršave bijele zavjese

Kada ujutro otvorite prozore, pustite svježi zrak u spavaću sobu, a povjetarac se počinje poigravati zavjesama, znate da svjedočite posebnom smirujućem trenutku. Ali da bi zavjesa uistinu pristajala sobi i prozorima, potrebno je imati na umu dužinu, materijal i punoću. Osjećaju lakoće najviše će doprinijeti bijela zavjesa, čija je velika prednost i to što su znatno jeftinije od onih u raznima bojama.

 • Bijela posteljina

  Kada birate posteljinu za svoj krevet, bijela boja je, bez sumnje, klasičan odabir. Osim što pridonosi osjećaju lakoće, spokoja i svježine u sobi, vrlo je lako održavati pranjem na visokim temperaturama, čime se uklanjaju i bakterije, što s mnogim posteljinama nije slučaj te je ujedno često i najjeftinija na policama.

  Dodatak teksture

  Uz bijelu posteljinu dobro se mogu uklopiti ukrasni jastuci i prekrivači kojim svojim teksturama mogu značajno utjecati na cjelokupno ozračje sobe. Kada prostoriju nastojite učiniti što „laganijom“ i s minimalno namještaja i drugih predmeta, upravo će poigravanje teksturama dati onaj posebni osjećaj. Imate li dijete te, uz vaš nadzor, leži na krevetu okružen jastucima različitih tekstura, ujedno može razvijati svoje motoričke vještine.

 • Fototapeta

  Ništa ne određuje ugođaj spavaće sobe kao fototapeta na jednom od zidova. Na tržištu postoji pregršt opcija, a odabir one prave sa smirujućim prizorima može vas u mislima odvesti na najljepše putovanje. Oblaci, šuma, gorje, ovakvi i slični prizori omogućit će vam da se osjećate kao u raju. Osim toga, postoje i samoljepljive verzije pa vam ne treba ni ljepilo za njihovo nanošenje na zid.

  Mekano uzglavlje kreveta

  Uzglavlje kreveta je onaj dodatak sobi zbog kojeg se osjećate kao u hotelu, a ako je pritom mekano te vam omogućava udoban naslon tokom čitanja knjige prije spavanje, jasno je zašto postaje nezaobilazno jednom kada se naviknemo na njega.

 • Mekani tepih

  Osjećaj mekanog tepiha na umornim nogama rijetko što može zamijeniti. Takav dodatak sobi će ujedno i apsorbirati zvuk pa će izostati jeka, a i komšije će vam biti zahvalni. Ali ono što je još važnije jest to što pridonosi toplinskoj izolaciji, a kako se na njemu zadržavati mnogo manje nego, primjerice, na tepihu u dnevnoj sobi, nije ga potrebno ni svakodnevno čistiti.

  Raznolike biljke 

  Često se čuje da biljkama nije mjesto u spavaćoj sobi jer uzimaju kisik i izbacuju ugljikov dioksid, ali stvarnost je takva da zapravo pročišćuju zrak u prostoriji. Osim toga, postoje i one biljke kojima je potrebna mala količina kisika pa su zato idealne za one koji brinu zbog te činjenice. Takve su, naprimjer, Sansveria ili svekrvin jezik, kineski jasmin, Aloe vera i paprat. Smirujući ugođaj kada uđete u sobu i ugledate zelenilo potvrdit će vam da se itekako isplati sjetiti se zalijevati ih jednom tjedno, ili čak i rjeđe. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,