Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako znati da li pravilno sjedite?

Preuzmite sliku

Veliki dio života provodimo sjedeći. Prvo u školskim klupama, a sad i u kancelarijama, radeći na računaru. Svakodnevno. Da li ste se ikad zapitali kako sjedenje utiče na vašu produktivnost, koncentraciju… i da li je ono krivo za bol u mišićima?

Istraživanja kažu da od načina sjedenja zavisi i to kako ćete se osjećati. Pravilno sjedenje je važno jer čuva koštano-mišićni sistem od povreda.

Šta podrazumijeva pravilno sjedenje?

Cela stopala treba da stoje ravno na podu, butine da budu paralelne s njim, a koljena savijena pod uglom od 90 stepeni. Laktove bi, takođe, trebalo saviti pod pravim uglom i držati blizu tijela (nema potrebe da ih pribijate uz rebra). Ramena moraju biti opuštena, nikako u grču. Nasloni za ruke daju podršku rukama, a to će vas spriječiti i da se savijete naprijed i preopteretite gornji dio leđa i vrat. Ukoliko vaša stolica nema rukohvate, podesite visinu stolice i položaj računara tako da laktovi, ipak, budu pod pravim uglom. Šake treba lako da dosegnu tastaturu, tako da računar ne smije biti previše udaljen od ivice stola.

Šta je još važno za pravilno sjedenje?

Glava, ramena i kukovi treba da budu u istoj ravni, tako da silueta formira pravu liniju. Ne zaboravite da je pri sjedenju veoma važan i položaj karlice. Kičma ima svoju prirodnu zakrivljenost i nemojte pokušavati da je cijelu priljubite uz naslon stolice. Postavljanjem jastučića u lumbalnom dijelu pružićete dodatnu podršku mišićima donjeg dijela leđa, a to će spriječiti bolove u kičmi.

Monitor treba da bude udaljen od vašeg tijela u dužini podlaktice, a oči moraju biti u liniji s vrhom monitora. Tako ćete spriječiti krivljenje vrata i bolove koji odatle proizilaze. Vrat treba da stoji ravno, nikako da bude savijen unapred.

 • Ergonomics woman silhouette correct sitting and standing posture when using a computer

   

  Tokom višesatnog rada, krivljenje kičme je neminovno. Zbog toga, povremeno provjeravajte da li držite tijelo onako kako treba, u pravilnom položaju. Ako neki dio tijela počne da vas boli, to je signal da nešto ne radite kako treba. Pritom, imajte u vidu da se nepravilan položaj jednog dijela tijela može reflektovati na okolne mišiće i zglobove. Ako vas boli kičma, možda koljena ne stoje pod dobrim uglom.

  Ne zaboravite da povremeno morate i ustati i prošetati. Pokrenite cirkulaciju, razmrdajte ukočene mišiće, a ukoliko imate desetak minuta – možete uraditi i neke vježbe istezanja. Dugo sjedenje loše utiče na kičmu, a povremeno ustajanje donijeće vam bar malo olakšanja i spriječiti povrede zglobova i mišića.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,