Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako spriječiti preosjetljivost zuba?

Preosjetljivost zuba je pojam s kojim se danas mnogi susreću. U nastavku pročitajte šta je osjetljivost zuba i kako je spriječiti.

Stomatolozi savjetuju da se četkica drži pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desne i da se zatim prave mali i blagi pokreti od desni prema vrhu zuba. Četkica bi trebala biti srednje tvrdoće ili mekana. Električne četkice s mogućnošću kontrole pritiska sprječavaju pretjerano pritiskanje, piše ordinacija.hr

Što je osjetljivost zuba?

Osjetljivost zuba nastaje kao rezultat iritacije zubnog živca. Karakterizira ga oštra trenutna bol, jednog ili više zuba. Bol može biti izazvana hladnom hranom ili pićem, hladnim zrakom ili pritiskom na zub.

Također, određene paste za zube, vode za ispiranje, sredstva za izbjeljivanje, polomljen ili napukao zub mogu dovesti do osjetljivosti zuba.

Istraživanja su pokazala kako osobe koje su pod velikim stresom često škrguću zubima u snu, što također može dovesti do osjetljivosti.

Kako spriječiti osjetljivost?

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako da spriječite osjetljivost.

Koristite nježne paste za zube.
Higijena je najvažnija. Uz četkanje obavezno koristite zubni konac svaki dan.
Najbolji efekt se postiže nježnim pranjem.
Nabavite tekućinu za ispiranje namijenjenu osjetljivim zubima. Na taj način ćete dodatno smanjiti njihovu osjetljivost.
Zube operite tek pola sata nakon jela.
Koristite odgovarajuću četkicu. Najbolje su one srednje tvrdoće ili mekane zato što čuvaju zubnu caklinu i desni. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,