Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako spriječiti nastanak strija u trudnoći?

Preuzmite sliku

Čak 90 posto trudnica ima problema sa strijama • Na pojavu strija utiče nekoliko faktora, od genetike do viška kilograma ili bebe s većom tjelesnom težinom.    

Svaka trudnica strahuje od pojave strija koje nastaju zbog promjena u vezivnom tkivu.

Na pojavu strija utiče nekoliko faktora, od genetike do viška kilograma te bebe s većom tjelesnom težinom. Istraživanja su pokazala i da su strije nešto izraženije kod trudnica koje prvi put rađaju u dobi iznad trideset godina, piše newkidscenter.com.

Čak 90 posto trudnica ima problema sa strijama, a češće se pojavljuju kod onih kojima su i majke imale strije. Na pojavu strija možemo donekle utjecati, ali s primjenom ovih savjeta treba početi odmah, prije nego što se stirje počnu formirati.

1. Prehrana

Pokušajte jesti što raznovrsniju hranu bogatu vitaminima kako biste održali elastičnost kože, piše Healthline.

2. Voda

Morate unositi dovoljno tekućine u svoj organizam kako bi vam koža ostala mekana i hidratizirana. Ženama treba najmanje dvije litre tekućine dnevno, a osim iz vode, potrebnu tekućinu možete dobiti iz voća i salata, tvrdi Dr. Michael Mosley.

3. Pazite na težinu

Ako dobijete previše kilograma u malo vremena, jasno je da će se pojaviti strije. Trudnice moraju jesti više nego inače, ali to ne znači da moraju jesti duplo više.

4. Vježbanje

Vježbanje pomaže vašoj koži da ostane elastična. Pritom ne mislimo na naporne vježbe već vježbe prilagođene vašoj fizičkoj spremi i trudnoći.

5. Prirodna ulja

Kožu možete hraniti prirodnim uljima poput bademovog ulja, maslinovog ulja, ulja lavande ili jojobe, marelice, ružmarina…

6. Kreme

Na tržištu postoje brojne kreme koje pokazuju zadovoljavajući učinak u sprječavanju nastanka strija.

7. Piling

Piling uklanja mrtve stanice kože i otvara pore te sprječava nakupljanje nečistoća pa pomaže koži apsorbirati ulja i kreme. Osim toga, piling potiče cirkulaciju. Prije tuširanja, lagano masirajte kožu pet minuta, posebno na podrčju trbuha. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,