Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako spriječiti ljuštenje kože poslije ljetovanja

Preuzmite sliku

Nadamo se da vam ne treba ni govoriti da bi najbolje bilo izbjegavati direktno izlaganje sunčevim zracima između 10 i 16 sati, kao i da vam je obavezno potrebna krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom. Ten će doći postepeno, a trebalo bi i napokon shvatiti da je zdravlje kože ipak važnije od tamnije puti.

Kremu za sunčanje nanesite prije izlaska iz kuće, ali ponesite je i sa sobom na plažu. Iako na mnogima od njih piše da su vodootporne, ako ne želite rizikovati opekotine, nanesite je ponovo nakon svakog izlaska iz mora, pogotovo ako ste se kupali duže od 20 minuta. Također, ako imate tuš u blizini, najbolje bi bilo nakon izlaska iz mora isprati sa sebe so, jer će ona u kombinaciji sa sunčevim zracima dodatno oštetiti vašu kožu.

Kada dođete kući, istuširajte se kupkom, a nakon tuširanja obavezno se namažite losionom za tijelo ili nekim njegujućim uljem. Vašoj koži je preko ljeta potrebna dodatna hidratacija jer na plaži gubi tečnost, a ukoliko je njegujete redovno biće manje iziritirana i, na kraju krajeva, neće se ljuštiti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje