Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako sjedenje utiče na vašu stražnjicu i butine?

Preuzmite sliku

Ranije su vam svi zavidjeli na čvrstoj stražnjici, a sada vam se čini da je mlitava, spljoštena i da je promijenila oblik? Razlog ne moraju da budu samo loša ishrana ili manjak fizičke aktivnosti, već i cjelodnevno sjedenje na stolici. Kad sjedimo cijeli dan, gluteusi nam ne rade, a to nije loše samo za stražnjicu, već i za cijelo tijelo, piše Lepota i zdravlje.

Mišići koji nisu aktivni postaju sve slabiji i slabiji i, osim što loše izgledaju u farmericama, mogu da uzrokuju bol u donjem dijelu leđa, čak i u koljenima i člancima. To se često događa ljudima u srednjim dvadesetim. Počinju da se fokusiraju na karijeru i zaborave tijelo.

Ponovo se pokreću tek kad u ogledalu spaze da im je stražnjica postala opuštena i mlitava. Tu može da strada i kvalitet vaše kože i zbog takvog načina života na stražnjicu i butine stići će celulit, jer sjedenje utiče i na krvotok.

Podesite visinu stolice

Stolica bi trebalo da bude tako namještena da su kukovi malo iznad koljena, a da stopala ravno stoje na podu. Ekran kompjutera trebalo bi da nam bude u nivou očiju, ili malo ispod nivoa očiju, ali ne prenisko da se ne “grbimo”. Laktovi bi trebalo da budu u visini stola ili malo iznad, nikako ispod visine stola.

Redovno se krećite

Više puta na dan ustanite i prošetajte se, a kod kuće ili u teretani posebnu pažnju obratite na stražnjicu i donji dio leđa. Dok sjedite na stolici na poslu, svakodnevno stiskajte i opuštajte mišiće zadnjice. Nakon posla, krećite se što više i lift zamijenite stepenicama kad god možete.

Vježbajte

Sat vremena u teretani dnevno će napraviti ogromnu promjenu u vašem životu. Osjetićete se punim energije, zategnućete noge i stražnjicu, a celulit će se smanjiti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,