Srijeda, 21. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako se razvija ljubav između mame i bebe?

Naučnici koji se bave razvojem djece otkrili su koji su to fiziološki i hemijski faktori koji doprinose razvijanju veze između roditelja i beba, piše Yumama.

Također istraživanje objašnjava i zbog čega je bebama potrebna roditeljska ljubav i šta je to što uzrokuje da se na prvi pogled zaljubimo u svoju bebu.

Osjećaji dok je beba u stomaku

Beba uspostavlja vezu s majkom i njeno srce počinje brže kucati kada čuje majčin glas, a kada beba dođe na svijet mame bivaju preplavljene oksitocinom (hormonom sreće). Pored oksitocina tu je i dopamin, glavni sastojak osjećaja zadovoljstva. On igra veliku ulogu u povezivanju bebe s majkom. On se luči kada grlite, ljuljate ili hranite vašu bebu.

Šta ako mama i beba ne uspostave odmah vezu?

Ako je žena imala stresan i iscrpljujući porod kod nekih žena se može dogoditi da na samom početku nisu u stanju osjetiti povezanost s bebom. Međutim, prije ili kasnije majka će se povezati s djetetom na pravi način.

Ako se beba rodila prijevremeno, veoma je bitno da majka provodi što više vremena pored nje. Pa čak i kada je beba u inkubatoru, ona može osjetiti svoju mamu i čuti njen glas, što joj izuzetno godi. Bebe se obožavaju maziti pa je svaki dodir kože na kožu od neprocjenjivog značaja.

Pažnja i bliskost

Iako na samom početku beba nije u stanju prepoznati vaš lik, njena ljubav prema vama će rasti, a kada malo poraste, uživat će u svakom osmijehu koji joj uputite. Kada napuni sedam-osam mjeseci, uspostavit će se snažna emotivna veza između nje i ljudi koji su joj važni.

U ovom periodu beba se oslanja na one osobe koje joj poklanjaju pažnju, koje je hrane, umiruju kada plače, mijenjaju pelene i igraju se s njom. Kada mama izađe iz prostorije, beba će se pitati gdje je to otišla, i bit će sretna jer je ponovo vidi. To nije ljubav kako je mi definiramo, ali je to ipak najjača emocija koja je bebi poznata. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,